Цветанов: Личните отношения между Борисов и Ердоган са основа за успеха на срещата във Варна

Личните отношения между премиера Борисов и президента Ердоган са добра основа за успеха на срещата във Варна.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Темата сигурност не трябва да има политически оттенък. Темата за нея и парламентарен контрол – това са възможности, които дават по-голяма прозрачност за дейността на Европол и същевременно пълна гаранция за защита на човешките права на всички европейски граждани и граждани, които попадат в полезрението на структурите на Европол. Искам да благодаря на Клод Морайес за съвместната ни работа“.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Много е важно да се каже, че имаше много тежки резерви от Германия, Дания, Франция, Швеция, Испания, Кипър, и мога да ви кажа в двустранните контакти, които успяхме да осъществим, както по линия на ПЕС, така и за ЕНП, успяхме в един диалог да стигнем до консенсус“, добави той. „Вчера на срещата стана дума за бойците на „Ислямска държава“, които са от държави на Западните Балкани и държавите членки на ЕС. 5000 са се били за „Ислямска държава“ от държавите членки на ЕС и 800 са тези, които са от Западните Балкани“, каза още Цветанов.

„Говорим за дейността на един нов подход на Европол. Аз съм много доволен, че освен традиционните акценти – организираната престъпност, борбата срещу тероризма, вече се слага изключително сериозно внимание на кибератаките и киберсигурността. Чрез социалните мрежи е възможно саморадикализация, която води до много тежки последствия“, категоричен бе Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и темата за ЧЕЗ: „Има прието решение от българския парламент за създаването на анкетна комисия. В тази посока смятам, че Консултативният съвет, който ще бъде организиран от президента Румен Радев на 24 април, ще може и тази тема да бъде сериозно дискутирана. Тогава ще имаме информации и факти какво се е случило през последните години с ЧЕЗ, за да може да спрем с този популизъм, с това противопостяване.

Източник: Епицентър.бг