Цветанов: Надявам се президентът да подкрепи позицията на външното ни министерство

Утре започва новата сесия на българския парламент.

Надявам се, че както всички парламентарни групи, така и българският президент, който ще направи изказване пред Народното събрание, ще подкрепят позицията на външното ни министерство.

Това написа във „Фейсбук“ страницата си Цветан Цветанов.

По-рано днес МВнР пусна остра позиция срещу изложба за 9-ти септември, наречена “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”, организирана от руското посолство в София, в която съветва Русия да не чества окупацията на България от СССР.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, посочват от външното ни министерство.

“От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България”, припомнят още от МВнР.