Цветанов: Най-висока е корупцията при “Орешарски”, най-ниска – при ГЕРБ

„Ние не говорим за поредната реформа в системата на МВР, а за това как да оптимизираме структурата и да постигнем нейното финансово обезпечаване“.

Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Добрич, където представи управленските приоритети на ГЕРБ в сектор “Сигурност”, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му, противодействието на тероризма, организираната престъпност и корупцията са основните акценти в програмата за следващ управленски мандат на ГЕРБ. Цветанов припомни, че партията е инициирала много законодателни промени в тази област и ще продължи да надгражда постигнатото.

“Стремим се да постигнем обмен на информация в реално време с нашите европейски партньори. По време на управлението на ГЕРБ информационния обмен между България и Европол е нараснал над 200 пъти”, обясни той.

Като пример за борбата с контрабандата Цветан Цветанов даде заловените безакцизни контрабандни цигари.

“По време на първия мандат на ГЕРБ броят им нарасна от 17 млн. къса на 463 млн. къса. За сравнение – през 2013-2014 г. по време на кабинета “Орешарски” контрабандни цигари са 0 броя. Най-високите нива на корупционен натиск бяха през 2014 г, отново при Орешарски. А най-ниски – през 2010-2011 година, когато корупцията бе под 10%”, подчерта председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Цветанов обясни, че приоритет за ГЕРБ е да осигури спокойствието и сигурността на хората в малките населени места.

“1000-1500 полицаи ще бъдат назначени в системата на МВР до края на 2017 г. Ще бъде спряно командироването на полицаите на границата, защото това се отразява негативно върху конвенционалната престъпност във вътрешността на страната”, каза той.

По време на форума представителите на сектор “Сигурност” от Добрич изразиха мнение, че чистките, които провежда служебното правителство в момента, водят до хаос, демотивация и напускане на качествени полицейски кадри.

“Трябва да се противопоставим на популизма и омразата с номер 11 в бюлетината, за да има стабилно правителство на ГЕРБ след 26-ти март”, категоричен бе Цветан Цветанов.