Цветанов нападна президента Радев, обвини го във висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво

На специална пресконференция на ГЕРБ бе огласен коментарът на партията по актуални теми, провокирани основно от БСП.

Пръв говори Даниел Кирилов.

„Ние не споделяме твърдението, афиширано от президента и представителите на БСП за наличието на корупция. Антикорупционният закон бе разгледан на второ четене, но тогава ние и Реформаторите бяхме блокирани и не успяхме да довършим работата си по антикорупционното законодателство. Още тогава обяснихме, че новият единен антикорупционен орган трябва да се базира на основата на вече съществуващ такъв орган – а именно Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество. Тогава, в рамките на 43-то народно събрание ние не успяхме да разгледаме антикорупционния закон, но го продължихме в предизборната си програма“, заяви Даниел Кирилов.

Той изтъкна, че поради това ГЕРБ е получила упреци, че не е имало обществен дебат по тази тема.

„Затова ние предложихме тази процедура да стартира от Министерството на правосъдието, с включени представители на абсолютно всички институции. Срокът, поет от МП, е началото на септември – законопроектът с всички становища и предложения да бъде представен за разглеждане от МС и в средата на септември да влезе в парламента. Така че ние следваме графика, така, както бе установен от нашия лидер и до края на тази календарна година ще имаме резултат във всички законодателни фази и обнародван Закон за борба с корупцията.

„Аз искам да благодаря на БСП и на председателя на БСП Корнелия Нинова, които припознават в своята позиция нашата управленска програма“, заяви на свой ред Цветан Цветанов.

„Искам да благодаря и за заявената им политическа воля – която не чувахме през последните две години. Думите на уважаваната госпожа Корнелия Нинова и упрекът й към господин Борисов, ще коментирам така – управленската ни програма ще намери своето решение и приложение в 4-годишния ни мандат. И това, което се твърди, че премиерът не се съобразява с парламентаризма, ще заявя: премиерът направи всичко възможно преди председателството на ЕС Деница Златева да остане в сегашния парламент и госпожа Нинова да остане в председателството на парламента. На уважаваната госпожа Корнелия Нинова и уважавания президент Радев – заявяваме, че България е парламентарна република и ние ще използваме всички методи борбата с корупцията да бъде на най-високото ниво в управлението на държавата. Имаме политическо решение, съгласувано с председателя ни Бойко Борисов и коалиционните ни партньори за създаването на анкетна комисия за създаването на финансов ресурс за превъоръжаването на българската армия“, заяви още Цветанов.

Той отправи директен упрек към президента Радев, че е напълно възможно да има „висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво“.

„Май влизаме в схемата „Крадецът вика: Дръжте крадеца“… Имаме вече достатъчно съмнения от медиите и публикациите, че президентът Радев е защитил решението за закупуването на шведски изтребители и то във време, когато нямаше решение на правителството. Как се стигна до този извод? И има ли информация, необработена и дисквалифицирала един от участниците служебно, а не по критериите на прозрачността? Убеден съм, че ще имаме пълно съдействие на участниците в този процес и на заседанието на временната комисия, създадена по случая, ще се разбере истината за харченето на милиарди левове за превъоръжаването на българската армия. Но във всички положения няма да допуснем заиграване със сигурността на страната. Защото до 2012 г. господин Радев имаше друга позиция. И как така изводът вече е съвсем различен?“.

„И само да напомня на БСП – ПП ГЕРБ не е участвала в приватизационния процес. И ако това, което се декларира, ще бъде подплатено с дела, ние ще се радваме за това, което се говори за тях, защото ние отдавна сме заявили своята политическа подкрепа. Затова благодарим на БСП за припознаването на секторните политики, които съм убеден, че ще очертаят стабилността на страната“, заяви вторият човек в ГЕРБ.

Цветанов изтъкна още, че правителството ще продължи да се грижи за повишаване стандарта и заплатите както на служителите в МВР, така и на българските учители.

„Убеден съм, че ще намерим решение с полицейските синдикати. Не е коректно обаче на професионалния празник да се организират тези протести. Защото на този празник цялото общество трябва да отдадем дължимото на всичко, което полагат с труда си полицейските служители. Надявам се, че полицейските синдикати няма да бъдат използвани за политически цели от определени политически партии“, коментира Цветанов.

Източник: ПИК