Цветанов натиска да сме солидарни с ЕС и НАТО, да гоним руските дипломати

Действията са мерилото за политическите ти намерения.

Днес няма действия, обаче остава и възможността да има конкретни такива, при допълнителна информация.

Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателския съвет по случая „Скрипал“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да бъдем с много ясната позиция- дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на международното право“, изтъкна той.

Попитан може ли България да бъде посредник между Русия и ЕС, Цветан Цветанов посочи: „България е председателстваща ЕС и може да играе много по-активна роля“. „Трябва да бъдем водещи във всичко, което се случва в 6-месечния период. Ако има посредничество, България ще участва в процеса, но въпросът е каква е позицията на държавите, които солидарно подкрепиха Великобритания“, обясни той.

Според него е важно да се отчете и позицията на Македония, Албания и Черна гора по случая. „България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави“, каза още Цветан Цветанов.

Към настоящия момент със заявената позиция на министър-председателя не се налага излизането с декларация от парламента.

„Днешното решение на министър-председателя е на база проведения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители“, посочи той.

„На БСП им хареса само позицията на премиера, че към настоящия момент няма да се гонят дипломати от България. На председателския съвет прочетох основните акценти от решението на Съвета. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията“, обясни Цветан Цветанов.

„Единственото, за което изразиха пълното си задоволство и подкрепиха премиера е за това, че няма да гоним руски дипломати“, допълни той. „Нямам абсолютно никакви съмнения във фактите, с които Великобритания разполага, и с това, което те казват и отстояват“, каза още Цветан Цветанов.

Източник: Епицентър.бг