Цветанов натопи Борисов за гафа с преференциите

Позицията на управляващите е променена само по въпроса с преференциите, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

Вторият човек в ГЕРБ отрече да има има преразглеждане на въпроса за избор на нов състав на ЦИК.

Той посочи и че при евентуално вето от страна на президента Румен Радев, ГЕРБ ще се съобразят само с редакцията, свързана с преференциите.Така Цветанов не само прескочи факта, че по този начин няма да бъде спазен законът, но и оспори своя началник в лицето на премиера Бойко Борисов. Припомняме, че в понеделник на специална пресконференция Борисов даде заден по промените в Изборния кодекс (ИК).

„Въпросът с преференциите ще бъде преразгледан и ще бъде избрана нова ЦИК“, заяви той тогава. „Възложил съм на ПГ да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова комисия”, посочи премиерът. Истината е, че изборът на нова ЦИК не е въпрос на политическо становище и търсене на „законови методи”, а на елементарно спазване на самият закона, който предвижда това след изтичане на мандат.

„Оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила”, заяви на същата пресконференция бившият конституционен съдия Георги Марков. Въпреки това сега Цветанов променя позицията на ГЕРБ за трети пореден път в рамките само на една седмица.

“Винаги информирам председателя на партията, когато се взима сложно решение – за да знае какво се случва”, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ по повод на скандала от миналата седмица, когато управляващата партия подкрепи искането на ДПС за повишен праг на преференциите в ИК. Това твърдение обаче също се разминава с думите на самия Борисов, който по това време бе на конференция в Мюнхен и дистанционно коментира, че не се меси в работата на парламентарната си група.
„Той ми каза: Решаваш на момента и в конкретната ситуация“, оправда се Цветанов и подчерта, че винаги, когато взима решение в определена ситуация, информира Борисов.

Той отрече да е имал договорки с ДПС. Но се е самоопроверга, като разказа, че заради очертаващата се липса на кворум за промените в ИК е разговарял с ДПС. Лично Цветанов призна в друго интервю по-рано, че подкрепата за текста, свързан с преференциите, е била договорена, за да се закрепи сегашното правителство.
„Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов”, запита още след гласуването на промените в ИК лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сега той отрече категорично обвинението на Нинова, че направеният компромис от страна на ГЕРБ за преференциите всъщност е сделка с ДПС, уверявайки, че е нямало никакви предварителни договорки. „Ако имахме план за действие, нямаше да изпаднем в тази ситуация в пленарния ден, когато нямахме кворум”, оправда се вторият човек в ГЕРБ.

На пресконференцията в понеделник премиерът, заяви, че Цветанов е действал „на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ“.
На свой ред Цветанов бе категоричен, че в конкретната ситуация не смята, че е допуснал грешка с преференциите и отрече Борисов да го е „мъмрил“.

Източник: 19min.bg