Цветанов: Навсякъде въоръжаването с „Грипен“ е свързано с корупция

„Има 2 държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите „Грипен“, те са членки на НАТО и в двата случая е имало съмнения за корупция“,

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Страната ни ще трябва да изхарчи около 1,5 милиарда лева на българския данъкоплатец, пари, които под някаква форма трябва все пак да бъдат подложени на някаква парламентарна експертиза. И от тази гледна точка, смятам че няма нищо лошо, а и за всеки един политик е важно да бъде изчистено всичко, свързано с харченето на толкова много пари. Аз смятам, че това е част от парламентарната практика и временните комисии могат да допринесат за по-правилното управленско решение, което трябва да бъде взимано.“ Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира мотивите за създаването на анкетната комисия „Грипен“.

„Категорично искам да изразя нашата парламентарна позиция. Няма абсолютно нищо свързано с някаква атака към президента или президентската институция. Силата на демокрацията и разделението на властите все пак трябва да се придържаме към това, което е записано основно в Конституцията, България е парламентарна република“, посочи Цветанов.

„Днес, когато вече имаме повече налична информация, от всичко това, което сме анализирали, което е излизало в медиите, можем да кажем, че има две държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите „Грипен“, но 2 държави са членки на НАТО, където и двата случая винаги е имало съмнения за корупция. F-16 са на въоръжени в 27-28 държави, 11 от тях са на държави-членки на НАТО и навсякъде, където има подобно въоръжение на членките от НАТО или на другите държави никъде не е имало някакви скандали или съмнения за корупция“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Когато говорим за един интегритет и да можем действително нашата авиация да бъде съвместима с останалите държави-членки на НАТО, които са на територията в региона, на който се намираме, смятате ли че там има по-малко експертиза или в тези 11 държави, които на въоръжение са F-16? Тук говорим за платформа, тук говорим за пари, които трябва да изхарчи държавата“, изясни Цветан Цветанов.

Той отбеляза, че коментирайки Румен Радев, има предид „експерта, който е бил до 2013 г. От 2014 г.“.

„Ако проследите внимателно всяко едно интервю, което е давал, уважаваният от нас господин Радев, тогава ще видите как веднага отиваме рязко в другата посока и даваме за пример Унгария и начинът, по който се е осъществила там сделката и как са закупили самолетите „Грипен“. Но не искам да влизаме нито в едната, нито в другата посока. Просто затова нека да дадем правото. И тези, които са участвали в този процес да съдействат да излезе истината“, каза още Цветанов.

„А в момента притесненията на някого, че това е атака по президента или президентската институция са безпочвени твърдения, защото нямаме абсолютно никакъв интерес, нито в политически план, нито в държавнически план, да разхлабваме която и да било институция в България. Защото знаем, че всички институции трябва да бъдат обединени около общите цели. Това е развитието и просперитета на страната ни“, анализира лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Създаването на комисия за НДК и колизиите около бившия вече шеф на двореца на културата Цветанов обясни така:

„Обяснението ми е, че министър Лиляна Павлова от гледна точка на отговорностите, които има по председателството е възложила да се направи един одит. Резултатите от междинния одит са й дали достатъчно основание да запознае премиера Борисов и да се предприемат съответните мерки за оптимизиране работата по председателството. От тази гледна точка тя взима решение за освобождаването на Боршош. В последствие господин Борисов на разговор с Лиляна Павлова – министър по председателството и министърът на културата господин Банов, решават и взимат управленското решение НДК да премине към Министерство на културата. Анкетната комисия, която беше създадена, беше много ясно политически заявено защо се внася това предложение от БСП.“

На въпрос защо Борисов върна Боршош на поста Цветанов отговори:

„Просто имало е работен разговор, на който вече са изчистени абсолютно всички детайли по това как процедурите могат да бъдат оптимизирани и да бъдат завършени. Тази констатация, която е предприета да бъде изчистена в последващите действия, които трябва да се предприемат от съответния административен ръководител. От тази гледна точка всичко това е изчистено. И се взима това управленско решение, за да може действително да се оптимизира дейността по председателството. Не виждам абсолютно никакъв проблем или някакво напрежение, което някои изтълкуваха, че едва ли не има някакво недоверие към някой от министрите или към някой от ръководството на НДК.“

„Констатациите са от гледна точка на административни проблеми, които са възникнали по процедурите, които текат, и които трябва да бъдат осъществени. От тази гледна точка Лиляна Павлова, запознавайки се с този междинен доклад, предприема действия за освобождаването на Боршош и смята, че с едно кадрово решение ще може действително последващите действия, които са дадени като препоръка в тези констатации, които са направени от този междинен доклад ще бъдат изчистени в максимално кратък срок. След като е преценено, че НДК минавайки към културата ще могат тези административни нередности да бъдат изчистени, е взето решение да мине към Министерство на културата“, коментира още Цветанов.

По повод протестите в Асеновград заради агресията, проявявана от страна на роми Цветанов анализира:

„Искам само да кажа, че за решаването на тези проблеми отношение имат всички български институции – изпълнителна, местна, законодателна, дори тук мога да кажа, че силна роля играе и неправителственият сектор и в не малко от случаите съм участвал в подобни инициативи, когато неправителственият сектор участва активно за интегрирането и дава възможност на тези малцинства да получат своята удовлетвореност, както в професионален, и в личен план.“

Източник: Гласове