Цветанов: Не искаме президентска република! Постигнахме висок икономически растеж

ГЕРБ промени България за последните десет години в позитивен план. БСП не могат да простят на ГЕРБ прозрачното управление на всички нива и европейските фондове, които получава страната ни, благодарение на доверието на европейските ни партньори към правителствата на Бойко Борисов. БСП се провалиха точно по тази линия – във всяко тяхно управление европейското финансиране спира.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на официалното откриване на десетата юбилейна Лятна академия на МГЕРБ, която се провежда във Варна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

На форума присъстват над 250 младежи от ГЕРБ от цялата страна.

Цветанов бе категоричен, че въпреки съпротивата на опонентите на ГЕРБ, европейските лидери и българските граждани дават своята позитивна оценка за управлението на правителството и на парламентарното мнозинство.

„Политическите ни опоненти нямат смислени аргументи срещу политиката за хората, която провеждаме и срещу високия икономически растеж, който постигнахме. Другите партии нямат реален политически живот. В последните 11 години ГЕРБ функционира постоянно, всички наши структури са активни. Не се сещаме за българските граждани само по време на избори“, заяви Цветан Цветанов. По думите му, който не работи, той не допуска грешки.

„Когато грешим, веднага посочваме проблема и го решаваме незабавно. Трябва да противодействаме на фалшивите внушения в обществото“, призова присъстващите зам.-председателят на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че БСП правят пленум, на който ще обсъждат антикорупционното законодателство сред техните симпатизанти.

„Ние вече сме го направили още в 43-тото Народно събрание – имаше обществено обсъждане, проведоха се работни групи. Дебатите бяха проведени. Законопроектът мина на първо четене, но работата на парламента бе прекъсната преждевременно заради изборите и не се стигна до второ гласуване“, посочи той. Цветан Цветанов подчерта, че само преди няколко месеца БСП са били на коренно различна позиция и са били против приемането на антикорупционно законодателство.

„Ако погледнете сега техните предложения, те са над 70% копирани от другия законопроект. За разлика от БСП ние не искаме да създаваме президентска република. Единственото смислено място за дебат и контрол над изпълнителната власт е Народното събрание“, категоричен бе Цветанов.

Цветан Цветанов изтъкна, че силата на ГЕРБ е в толерантността и уважението към различното мнение. „Ние знаем, че многообразието от етноси и религии е богатството на България и не делим общините и хората в страната на наши и ваши“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той даде пример с политическата дейност на Цвета Караянчева в Кърджали. „Мъжкото момиче на ГЕРБ Цвета доказа, че за ГЕРБ политиката е отговорност. Тя е ежедневно сред хората в този труден смесен регион и благодарение на това в Кърджали няма други политически сили, освен ГЕРБ и ДПС“, обясни Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че на младежкия форум присъстват представители на МГЕРБ от всички смесени региони в страната.

„ГЕРБ е единствената партия, която дава равен старт на всички – без значение от пол, възраст и религия. Всички вие имате равни възможности да бъдете номинирани за общински съветници, кметове, да бъдете част от местната, изпълнителната и законодателната власт“, каза той.

Цветанов призова младежите от ГЕРБ да бъдат истински европейски граждани, защото единственият възможен път за развитие на България е европейският. По думите му, Европа е доста по-спокойна, отколкото преди две години. Според Цветан Цветанов избирането на третото правителство с премиер Бойко Борисов е много силен знак, че българските граждани отстояват принципната си позиция. „За трети път ние избрахме министър-председател Бойко Борисов – това означава респект към страната ни“, подчерта той. Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна изключително силното представяне на страната ни във външнополитически план като даде за пример подписването на договора за добросъседство с Македония.

„Когато съседите ни са добре и ние ще бъдем добре. Държавите в Западните Балкани знаят, че българското правителство настоява пред европейските си партньори да се даде възможост за европейската перспектива за съседните ни държави, което ще им гарантира сигурност и икономически просперитет“, обясни Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че силната младежка структура на ГЕРБ е локомотивът на партията. Той заяви, че е недопустимо младостта да се изтъква като порок и даде за пример нелепите доводи, които БСП декларираха срещу зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който е изключително отговорен и подготвен млад човек. „Политическите ни опоненти, когато нямат аргументи, излагат като порок младостта. Промяна в БСП трудно ще има. Така е устроена и така функционира тази партия.

Всички вие сте ГЕРБ и сте лицето на днешното управление“, обърна се Цветанов към присъстващите над 250 младежи от ГЕРБ.

Своите приветствия към присъстващите по време на официалното откриване на форума отправиха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, кметът на Варна Иван Портних и Богдан Мирчев от фондация „Ханс Зайдел“.