Цветанов: Нямаме никаква договорка с ДПС. От Русия натиснаха копчето на БСП

„Сменяме позицията си само по един от членовете в Изборния кодекс, от които БСП са недоволни – за преференциите. Хората могат да преценят коя партия се изолира и дистанцира от парламента“.

Това заяви пред БТВ Цветан Цветанов по повод поправките в Изборния кодекс.

„Всяка една от политическите сили в НС има различия за преференциите. Политическа сила ГЕРБ има своя представителност в парламента. Винаги всяка една от парламентарните групи прави своите предложения за промени в Изборния кодекс между първо и второ четене и се говори за правата на човека. Преференцията не е лишаване от изборни права. В България е имало до 2007 г. пропорционална система без никаква преференция. В България има 136 партии, които ако са готови, могат да участват на избори“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Всяко едно управление отнема от рейтинга на една партия. Нашето решение за преференциите миналата седмица бяха стиковани с премиера Бойко Борисов. Той ми каза: „решаваш на момента“. Срещнах се преди гласуването с ДПС, защото трябва да се изслушат всички гледни точки. Съобразил съм се, че трябва да има политическа култура. Много е важно в един парламент е управляващите и опозицията да са в диалог.

В БСП решенията се взимат от ген. Решетников и Корнелия Нинова. Управляващите имаме 122-ма народни представители, които при отсъствие на някои от тях, не са достатъчни за кворум. Ние не сме нарушили избирателни права. Съжалявам, че при гласуването на преференциите не можах да информирам Георги Марков, но той не беше на работа“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

„Нямаме никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да се стигне до ситуацията с липсата на кворум. В САЩ бях с Мустафа Карадайъ, както и с Жельо Бойчев. Не съм допуснал грешка с преференциите, щеше да се получи конфронтация и нямаше да има парламентарен ден. Вчерашният ден беше изключително ползотворен.

От Русия обаче натиснаха копчето на БСП и те не подкрепиха ратифицирането на Македония за НАТО“, каза още Цветан Цветанов.

„Има доста констатации за това, че с преференциите по-лесно се купуват депутатски места. БСП трябва да каже, тя е по-компетентна по темата. Преференцията има и своя положителен елемент. ГЕРБ се вслушва в общинските си структури при подредбата на листите си“, коментира Цветанов.

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до момента са работели там. По думите му, Корнелия Нинова не може да преживее, че в ЦИК има хора на Мая Манолова и на Михаил Миков.

Източник: Епицентър.бг