Цветанов обвини метеорологичните условия, че са виновни за бедствието в Бургаско

Не трябва да се прави компромис със сигурността на държавата.

Това заяви в студиото на „Здравей, България “ по Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ и председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов.

По думите му отказът на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево да летят не е направено с умисъл. Те са взели решение според преценка за подготовката си, на което имат право според подзаконови актове. „Трябва да има диалог с летателния състав. Не трябва да отиваме в тази крайност да има напрежение. Не можем да вменяваме вина, ако нямаме достатъчно доказателства за тези действия на пилотите“, посочи Цветанов.

Той припомни, че от над 16 години се говори за купуването на нови самолети за целите на авиацията. Правителството на Бойко Борисов от своя страна през последните години е успяло да осигури финансовия ресурс за военни части и ремонтиране на двигатели, за да имат машините съответната летателна способност.
„Това се счита като прецедент за последните 20 години, през 1991-1992. година е имало подобни случаи, в които пилотите не са изпълнили тренировъчни полети“, допълни Цветанов.

По повод бедственото положение в Бургаско той заяви, че метеорологичните условия са предпоставка за възникване на подобни бедствия, а подаденият код е бил жълт.

Цветанов изказа съболезнования на близките на жертвите от водната стихия. „И сега, и при всички останали бедствия държавата реагира веднага“, посочи политикът. По повод антикорупционното законодателство Цветанов изрази увереност, че такова със сигурност ще бъде прието.

Източник: Епицентър.бг