Цветанов определи, като голяма заплаха социалните мрежи, където младите щели да се радикализират

Цветан Цветанов заявил, че с наличието на социални мрежи и интернет било много лесно младежите да се радикализират, като това представлявало голяма заплаха. Това го е казал по ТВ Европа, цитиран от 24 часа.

Преди седмица Цветан Цветанов се закани, че ще се предприемат действия срещу сайтове и Фейсбук групи, които пишели срещу ГЕРБ. Такива действия може да се каже, че вече са започнали. Някои потребители на социалната мрежа Фейсбук се оплакват, че след споделяне на статии срещу ГЕРБ в някои групи са били блокирани или са ги карали да доказват самоличността си. Някои от алтернативните сайтове, които пишат срещу ГЕРБ са получили временно блокиране на бутоните за харесване и споделяне.

На въпрос към Фейсбук на какво се дължи това и ни беше отговорено, че имало много оплаквания.

Експерт в тази област ни обясни това, което може би от ГЕРБ правят.

Предполага се, че има организирана група, която следи какво се пише или публикува в групите, които са предимно срещу ГЕРБ. Специално във Фейсбук има към десетина големи групи, които са проруски и в тези групи настроенията са антиГЕРБерски. Организираната група от ГЕРБ явно наблюдава и нарочва потребителите на групите, които публикуват материали срещу ГЕРБ. Веднага, като нарочат някого и започват да го докладват във Фейсбук. Докладите са автоматизирани и когато достигнат дадена бройка, докладваното лице бива временно блокирано. При сайтовете е подобен принципа, като там се докладва дадена публикация, когато събере необходимия брой оплаквания се предприема действие срещу него. Обикновено Фейсбук се ограничава до изключването на опцията „харесвам“, ако е добавена в конкретния сайт. В редки случаи може да се стигне до закриване на Фейсбук страницата, ако има такава сайта.

Целта тука на ГЕРБ е ясна, те искат да заглушат алтернативните сайтове, които публикуват материали срещу тях. За тази цел те първо ще отстранят хората, които споделят информацията срещу тях в групите. На втори етап ще се прицелят и в самите групи и фейсбук страници, като може би по подобен начин (с организирано докладване), ще се опитат да ги разбият.

От днешното изказване на Цветан Цветанов, че младите се радикализирали във Фейсбук става ясно, че вече от ГЕРБ са си намерили евентуален повод, който да им даде правото да затварят Фейсбук страници и групи, както и сайтове, които пишат срещу партията им.

Едно е обаче напълно ясно, че ГЕРБ връщат тоталитарната система в България и свободата на словото ще бъде прегазена.