Цветанов: Отговорно уверявам президента, че премиерът не се намесва в законодателната власт

Вчера чух коментар от президента Румен Радев, който пряко обвини премиера Борисов в намеса в законодателната власт.

Съвсем отговорно мога да го уверя, че по никакъв начин премиерът не се е намесвал в законодателната власт.

Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Като председател на ПГ на ГЕРБ имам пълната свобода за взимане на становища и отстояване на позиция в пленарна зала“, заяви той. „Напомняйки събития и случки от преди няколко месеца от страна на президента вчера, не му прави част. През този ден трябваше да има коментар за посещението на премиера и правителството в Русия“, коментира Цветан Цветанов. „Премиерът е и председател на ГЕРБ, позицията винаги трябва да бъде съгласувана и на най-високо политическо ниво в партията“, уточни той.

По повод заявеното от ДПС, че премиерът Бойко Борисов трябва да дойде в парламента, за да докладва за резултатите от посещението си в Русия, Цветанов посочи: „Удачно и разумно е да има диалог между изпълнителната и законодателната власт. В предстоящите дни министърът на енергетиката е напълно достатъчен, за да обясни какви са резултатите от проведените разговори“.

До ситуацията с АЕЦ „Белене“ стигнахме точно благодарение на Корнелия Нинова и партията ѝ, която днес казва, че посещението на Бойко Борисов в Русия не е било успешно, коментира още Цветанов. „В момента има два платени реактора от българската държава. Трябва да се вземе ясното политическо решение в парламента дали проектът може да продължи, само и единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес“, заяви той.

„По данни на експертите проектът е на стойност около 20 млрд. лева. Държавата е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него“, посочи Цветан Цветанов. „Трябва да дадем възможност правителството да води разговори с потенциални купувачи на АЕЦ „Белене“, обясни той. „Когато говорим за Русия, обаче, не бива да забравяме позицията на ЕК и на всички евроатлантически партньори – нарушаването на международното право, свързано с анексирането на Крим и случаят „Скрипал“, каза още Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че „Южен поток“ е направен от социалистите, когато управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби, подчерта Цветанов. „Южен поток“ беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само корупционен механизъм и схеми“, заяви той.

„Времето ще покаже дали посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е било успешно или не“, коментира Цветан Цветанов. „Трябва да отчетем, че премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната позиция на ЕС“, изтъкна още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Източник: Епицентър.бг