Цветанов по Дарик: Аудиозаписът дава тревожни сигнали, виждал съм Божков след срещи с Борисов

Председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов и бивш министър на вътрешните работи и дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ коментира последните скандали с аудиозаписа, за който се твърди, че е на премиера, твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащани на ръка пари, както и последните законодателни промени – национализирането на частните лотарии и промените в Закона за МВР.

В предаването „Седмицата“ по „Дарик радио“, без да напада пряко премиера Борисов, Цветанов даде да се разбере, че е настроен критично към много от последните му действия, предаде Дневник.

Критикува и голяма част от политиките на управляващите, които по думите му никога не са били част от политическата програма на ГЕРБ, а през последните месеци се реализират.

Аудиозаписът и заявеното в него дава много тревожни сигнали – накратко това е позицията, която Цветанов изрази за изтеклия в петък аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, но чиято автентичност не е потвърдена. От казаното в него се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че премиерът има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър.

„Трябва да се питат засегнатите страни в тази история. Тогава „Еврохолд“ беше спряна. Това дава много тревожни сигнали“, коментира Цветанов.

Той отрече да е присъствал на подобни разговори в периода, в който бе дясна ръка на Борисов. „Докато бях вътрешен министър в първия управленски мандат, Борисов по никакъв повод нито ми се е обаждал за някакви назначения, нито да ми разпорежда някакви други решения“, подчерта Цветанов.

„Решенията за назначаване на тези независими органи става в голямата си част с избора на парламента, а в една немалка част става с избор на съответните контролни министерства. Ако слушаме записът, това е тревожно и по някакъв начин се влияе в независимата съдебна власт“, коментира бившият вътрешен министър. Без да критикува Борисов директно, той посочи, че тези, които участват в разговора, трябва да дадат отговори на въпросите.

„Когато искаш да бъдеш независим политик си създаваш много неприятности. Силната страна, която притежавам като политик, е, че въпреки неприятностите и нещата, които са ми се случвали, мога да заявя, че нямам никаква зависимост от никого“, обяви Цветанов. „Няма запис, в който да съм говорил по този начин. Никога не съм мислил, че по този начин трябва да въздействаш или да противопоставяш институциите или хората“, добави още Цветанов.

На въпрос дали знае за срещи между Борисов и Божков, както и за договорки между представители на правителството и бизнесмена, който в момента е обвиняем, Цветанов отново не отговори директно и посочи, че трябва да се питат засегнатите страни.

„Виждал съм Божков само един път или два пъти, когато е бил на срещи с премиера Борисов, но не знам за какво са говорили“, каза Цветанов и уточни, че не е присъствал на въпросните срещи. Той обаче не каза кога и къде са се провели те и дали знае за други подобни срещи, но обясни, че позицията, която е заемал тогава не предполагала премиерът да му се отчита с кого се среща.

Целият материал ТУК