Цветанов: През първия мандат на кабинета Борисов, корупцията е била най-ниска

„Политическите опоненти на ГЕРБ използват темата „Сигурност“, за да всяват страх, а не да дават решения“.

Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Габрово, където представи управленската програма на ГЕРБ в сектор „Сигурност“, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Истината е, че именно реформата, предложена и извършена през 2013 г. от кабинета „Орешарски“ доведе до много от негативните тенденции в момента“, каза Цветанов.

Той уточни, че след тази „реформа“ България е била включена в негативен списък на страните под условно наблюдение, както и че от тогава реално е намален капацитетът на полицията.

Относно противодействието на битовата престъпност Цветан Цветанов подчерта, че в следващ управленски мандат на ГЕРБ ще бъде увеличено присъствието на униформени полицаи в малките населени места. Той обясни, че ще се осигури целево финансиране за подмяна на целия автомобилен парк на полицията и за техническо оборудване на жандармерията. Като важна мярка в предизборната програма на ГЕРБ Цветанов посочи изграждането на видеонаблюдение във всички общини със завишени нива на престъпност.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и важността на борбата с тероризма, като подчерта, че е важно да има засилване и укрепване на сътрудничеството с Европол, Интерпол и други партньорски служби.

„Само за първата година от първия мандат успяхме да увеличим информационния обмен с Европол с 284% и като резултат да локализираме множество престъпни групи“, добави Цветан Цветанов.

Цветанов подчерта успехите на двата кабинета „Борисов“ в борбата с контрабандата. Той посочи, че през 2008-2009 година са задържани 2 680 000 къса цигари, през следващата се увеличават на 17 милиона, за да се стигне до 400 милиона къса цигари.

„А през 2013-2014 година, по време на правителството на Орешарски, дори няма данни за задържани къса цигари“, подчерта председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Относно борбата с корупцията Цветанов отбеляза, че данните сочат, че точно когато държавата е била обвинявана в полицейщина, по време на първия мандат на кабинета Борисов, корупционният натиск е бил най-малък.