Цветанов: Президентът да чете повече! Никакъв „вот на недоверие“ няма да мине, коалицията е стабилна

Втори лифт на Банско ще има.

И съм убеден, че напрежението, което бе създадено около това, ще стихне.

Ние сме като италианско семейство, но съм убеден, че всичко ще бъде наред. Това заяви пред „Събуди се…“ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, коментирайки позиция на вицепремиера Валери Симеонов. „Това напрежение е безсмислено“, добави Цветанов.

„Ние не говорим за концесия, а за Закона за управление. Затова искаме той да бъде приет първо и да започне следващата процедура. Ние не трябва да се фокусираме само върху Банско, а върху развитието на туризма в цялата страна“, отбеляза Цветанов.

„В една коалиция, в която има различни партии, е съвсем нормално да има напрежение. Но ние имаме много по-важни цели, които сме си поставили и върху които сме се фокусирали и не би трябвало такива препъникамъчета да обърнат колата“, допълни той.

Цветанов бе помолен да коментира и скандала в парламента за мораториума върху лекарствата за онкоболните.

„Хората останаха объркани заради фалшивите новини и фалшивото напрежение, което бе създадено от БСП. За следващата година имаме 407 милиона повече, общият бюджет за НЗОК е 3 млрд. 800 млн .лв. Повечето пари, които се дават за здравеопазване, са 480 милиона. Никъде не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни! Това е спекулация и това е невярно твърдение!“, подчерта Цветанов.

Той подчерта, че проблемът с лекарствата ще бъде разрешен в диалог – между Здравното министерство и пациентските организации.

„Вчера спартанът на правителството транспортира онкоболно дете. Родителите се обърнаха преди два месеца с молба, защото детето им си отиваше… Лъчезар Иванов и д-р Дариткова са съдействали тези хора да бъдат повече информирани. И това дете беше транспортирано за Германия и не е имало никакъв отказ. Но трябва да има някаква система, която да ограничи неразумното изразходване на средства… Ние не сме убийци. Всеки има близък човек, засегнат от това тежко заболяване. Но за мен е важно да има техника, профилактика, да се поставя точната диагноза – говоря за цялостния комплекс от здравеопазване“, коментира Цветанов.

Той посочи още: „Ние правим възможно най-модерното здравеопазване. Въпросът е, че разходите, които правим, трябва да отидат по съответното предназначение… Оставете президента! Той миналия ден се изказа върху закон, който не бе приет! Това нормално ли е?!… Нека чете повече! Да пита повече! Когато създаваш фалшиви новини и се заиграваш със страховете на хората, това означава, че разделяш обществото. БСП умее само да употребява хората. Моите уважения към господин Стефан Данаилов, впечатлен съм от това, което той е направил в личния си и професионален живот. Но БСП се заиграват с най-гадното нещо – страховете на хората и правят нещо абсолютно недопустимо в политически план!“.

Цветанов коментира и „контрата“ на БСП спрямо европредседателството и заяви, че и Нинова, и президентът се заиграват с вота на недоверие: „Аз искам всичките политици да бъдем национално отговорни и да се обединим около каузата – европредседателството! Вижте, какъв популизъм беше с цената на водата… Този вот няма да мине и няма да разклати коалицията, но ще даде едно усещане у всички останали европейски страни, че България не е единна… Когато говорим за Шентген, Елена Йончева прави филм за границата. Няма ограда, която да не бъде преодоляна, но тук говорим като капацитет и европейската солидарност, която ни даде 160 милиона“.

„Да не се поддаваме на фалшивите новини и популистките новини. Защото България има икономически растеж и ще има успешно европредседателство. 2018 година ще бъде една успешна година за България“, заяви в края на разговора Цветан Цветанов.

Източник: Епицентър.бг