Цветанов: Президентът ни въвлича в постоянни конфликти, завижда на Борисов

Президентът Румен Радев иска да ни въвлича в постоянни конфликти.

Основателна ли е критиката, че разбираш от медиите, че премиерът кани президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъща на президентската институция.

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по БТВ.

Президентът трябва да поощрява всяка инициатива на премиера, допълни той.

Радев иска да се поддържа противопоставянето на българския парламент, участва в допълнителното рушене на авторитета, за да се чувства по консенсунсен, значим и забележим, каза още Цветанов.

Радев не е назначил премиера Борисов и министрите. Премиерът Бойко Борисов е функция на изборите през март и формираното мнозинство и коалицията с Обединени патриоти. Така Цветанов защитаваше като Матросов своя патрон и лидер.

Той коментира и темата с Истанбулската конвенция, като прехвърли всичките проблеми за нея в двора на БСП и опозицията и заобиколи факта, че и коалиционните им партньори се обявиха против нея.

Зам.-председателят на ГЕРБ извади папка с доказателства, че БСП последователно е подкрепяла Истанбулската конвенция и че нейни членове са поставяли нееднократно въпроса за приемането й, включително Корнелия Нинова. Дори е подготвяна подписка в парламента за ускоряване на приемането на документа.

Конвенцията тръгна в комисии, но бе оттеглена от ГЕРБ заради напрежението, което създаде в обществото. „Оттеглихме я, защото трябва да направим необходимото, за да информираме обществеността. Защото не сме предполагали, че една партия, която е системна, и се бори срещу насилието срещу жените и децата, ще бъде против“, коментира острия отпор от страна на БСП Цветанов.

Основната тема, които провокираха обществото е за избора на социалния пол. Тази тема сме я затворили през 2016 в българския парламент в закона за равенството на половете. Това, което касае образованието, че децата ще се обучават и трябва да бъдат разбивани стереотипите, това е прието още през 2006 г. в закон, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

ЕС се присъединява към Истанбулската конвенция. Всички държави-членки я подписват и следва ратификация. 18 страни са я приели вече, предстои това да се направи и в другите страни, каза Цветанов.

Ние замисляме ли се какво причиняваме на 1 милион жени, които са жертви на домашно насилие, попита Цветанов.

Източник: „Фрогнюз“