Цветанов: Президентът Радев се държи като севернокорейски лидер

Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война.

Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент.

Така председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води битка срещу президентството.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов. Тази терминология и този въпрос съответстват ли на българския президент, който трябва да бъде обединител на нацията, попита той. По негови думи това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство. Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разделението на нацията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която представлява над 1,16 млн. гласа, аз смятам, че те трябва да бъдат уважени. Както изпитваме уважение и респект към президентската институция, защото дали ни харесва или не, г-н Румен Радев е законно избраният президент на Република България, подчерта Цветанов.

Той препоръча да се направи извод дали днешното изказване не е и упрек към Европейския съюз, защото Радев коментира, че от европейското председателство ще се случи „потупване по рамото“ като оценка на Брюксел. И припомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълноправен член на ЕС не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент. Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева. Смятам, че провокацията от страна на президента да говори с военни термини е търсене на челен сблъсък. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на ВВС, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и предупреди, че подобна терминология не е допустима за президент, който трябва да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе Консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство. Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с неуважение към българския парламент, а днешното поведение на президента, за да прехвърли отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, защото България е парламентарна република, заключи Цветанов.

Той пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с целия партиен актив от областта, отбелязва БТА. Той обясни, че иска да чуе мнението на структурите след оставката на Добрев и да се търси решение. С резултатите от срещата ще бъде запозната Изпълнителната комисия, която ще вземе решение, каза партийният лидер. Може да се каже обаче, че има широка обществена и политическа подкрепа и тази от многото неправителствени организации, а атаките срещу него имат логично обяснение, допълни Цветанов.

Той посочи, че оставката е личен избор и разбира се политическа партия ГЕРБ ще вземе политическото решение. По негови думи на заседание на ПГ утре Делян Добрев ще сподели мотивите си, след което ще се вземе колективно решение.

Цветан Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори. Самият Добрев припомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, заради когото възникна конфликтът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени обяснения по няколко повода идват от партийна централа. И определи далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като изключително способни.

Източник: Епицентър.бг