Цветанов: Реакцията на САЩ срещу Солеймани бе отбранителен отговор с ясно послание

В последните месеци свалянето на американския военнен дрон, нападението и унищожаването на саудитската петролна инфраструктура и други деструктивни действия, провокираха остра реакция на САЩ с възпиращ ефект срещу последващи подобни действия.

Това написа във Фейсбук основателят на Евро-атлантически Център за сигурност Цветан Цветанов по повод напрежението между Вагингтон и Техеран по повод убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад, съобщава Petel.bg

,,В резултат беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани – архитект и оперативен командир на усилията на Иран за контрол над така наречения шийтски полумесец, обхващащ територията от Иран до Ирак през Сирия и Южен Ливан. Да припомним и стотиците загинали войници на оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак, както и други страни като Сирия“, допълни той.

,,В този контекст ответната реакция на САЩ представлява отбранителен отговор с ясно послание, а именно, че САЩ няма да толерира продължаващи провокации. Предизвикателството пред световните лидери сега е да се открият правилните механизми за деескалация на напрежението“, завърши Цветанов.