Цветанов: Резултатите са видими! Икономически растеж, вдигнахме пенсиите, дадохме много пари в здравеопазването

2017 година я свързвам със стабилността, която успяхме да върнем в България, икономическия растеж и изпълнението ни на управленската програма за следващите 4 години.

Първите резултати от нея вече се виждат.

Това каза в интервю за телевизия Европа зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

„Отделяме повече средства за образование, увеличиха се пенсиите, в сферата на здравеопазването също се дадоха с над 400 млн. лева повече. Положиха се добри основи в секторите на сигурността и в отбраната. За учените също бяха заложени 65 млн. лева повече. Създаде се едно напрежение с БАН, заради което от тези 65 млн. лева 15 млн. ще бъдат пренасочени към БАН.

С полицаите трябва да се изгради една поетапност и системен подход за увеличаване на доходите.

Инфраструктурните проекти също си стоят на дневен ред.

Не трябва да забравяме административната реформа. Приехме много промени, които облекчват гражданите и бизнеса. Това са малки стъпки, но те са част от общата ни концепция за развитието на България в следващите 4 години. Всички тези неща дават една положителна насока за добро развитие и през 2018 година“, категоричен беше Цветанов.

„В коалицията на моменти има напрежение, но изпълняваме стриктно коалиционната програма. Там никой не е направил отстъпки. Истината трябва да си я казваме в очите. Не е мястото в медиите да се правят коментари. В момента има стабилно правителство и дългосрочна цел за визията и развитието на България. Това е най-важното. БСП е най-голямата опозиционна сила и трябва да се отнасяме към тях с нужното достойнство. Но те зададоха тона на фалшивите новини, агресията и личните нападки. Ние се опитахме да не отговаряме на техния тон. Те така и не разбраха, че изборите приключиха на 26 март. Хората оценяват видимото и какво е направено за тях. ГЕРБ печели изборите, защото имаме реален контакт с хората и представяме пред тях видимото. Аз мисля, че точно това липсва на БСП.

БСП и президентът Румен Радев говорят за отпадане на санкциите срещу Русия, но те така и не изразиха мнението си за Украйна.

От БСП говориха и за референдум за членството ни в ЕС. Ние сме партията, която стои твърдо зад евро-атлантическата ориентация на България“, каза още той.

„Не съм отправил нито една обида към президента Радев. Той говори за бек вокали в парламента. Той говори за битки и борба. Ние не искаме да се борим. В политиката трябва да се търси винаги диалог. Всички институции трябва да се уважават. Виждаме как БСП и Радев имат еднакво мнение за вота на недоверие и налагането на вето на определени закони. Станахме свидетели и на факта, че един законопроект още не е приет, а президента говори за налагане на вето. Ние имаме различия с президента и те са основно по темата за самолетите.

„Мнозинството е стабилно. Не се притесняваме от вот на недоверие. Смехотворно е БСП да говори за вот на недоверие по темата корупция. Това не е оценка на някой от ГЕРБ, а оценка на нашите европейски партньори. Помните кога бяха спрени еврофондовете заради корупция. Трябва да бъдем обективни и реални. БСП са в правото си да използват тази парламентарна практика, но този вот трябваше да бъде направен есентта или в края на годината. Сега той ще се състои по време на европредседателството ни.

БСП са приели тактиката да бъдат агресивна опозиция, но избирателите не харесват противопоставянето. Те искат стабилност, работни места, ръст на доходите. Това може да стане само при едно стабилно управление, каквото е нашето и ясна визия за развитие през следващите 4 години“, обяви Цветанов.

„Има нов министър на здравеопазването – Кирил Ананиев. Той си постави за цел да се ограничи изтичането на средства от системата. Той беше готов с шест заповеди за съставянето на комисии, които да отговарят за новите молекули. Никога не е ставало въпрос да не се лекуват онкоболните. В момента парите за лечение на онкоболни са над 300 млн. лева. Никога не е имало такива средства досега. Този казус се политизира. Ние защитавахме мерките на министър Ананиев. Нашите опоненти предпочетоха да се заиграват със страховете на хората. За това решихме да отпадне парагараф 6. Сами видяхте, че преди месец беше проведена акция, която останови, че много лекарства не достигат до българския пациент и са предназначени за реекспорт. Това е нашата цел. Да ограничим изтичането на средства от системата. Държавата ще стои твърдо зад онкоболните и никой български гражданин няма да бъде лишен от здравеопазване. Не искам да коментирам повече тази тема, защото тя се политизира. БСП внасят едно излишно и изкуствено напрежение. Така направиха и по време на дебатите за бюджета“, разкри зам.-председателят на ГЕРБ.

„В момента се отчита, че потокът от нелегални мигранти е намалял с 80%. Това се дължи и на построеното преградно съоръжение по българо-турската граница. Това съоръжение е изградено, за да бъде намален трафика на мигранти. Няма съоръжение в света, което изцяло да възпира този трафик. Ето ви една неискреност от БСП. Те искаха да излезем с обща позиция за Шенген, а само няколко седмици по-рано прожектираха филма на Елена Йончева и обясняваха, че България не е подготвена. Кога са искрени от БСП?“, попита Цветанов.

„Пожелавам на всички да бъдат здрави през 2018 година. Пожелавам тя да бъде успешна, но най-вече здрава. Нека всички бъдат заедно със семействата си и любимите си хора в новогодишната нощ“, завърши Цветанов.

Източник: Епицентър.бг