Цветанов: Румен Радев е доказал, че не може да бъде обединител на нацията

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на управляващите за конституционен съдия.

Това съобщи за БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Вече има проведени разговори в управляващата коалиция по бъдещата номинация за конституционен съдия и това ще бъде Красимир Влахов – доскоро заместник-председател на Върховния касационен съд“, каза Цветанов в предаването „Неделя 150“.

Вторият човек в ГЕРБ обясни, че в партията са избрали тази кандидатура, защото не искат да бъдат обвинявани в политически назначения, а Влахов е признат от всички професионалист. „Ще номинираме и ще предложим една действително достойна професионална кандидатура от средите на съдебната система“, подчерта Цветанов.

Кандидатурата му е съгласувана с коалиционните партньори. „Говорили сме и с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров“, каза Цветанов. По думите му, номинацията ще бъде факт във вторник или в сряда след изслушвания в парламентарните групи на ГЕРБ и на „Обединените патриоти“.

Красимир Влахов е съдия от Върховния касационен съд, бе зам.-председател на Върховния касационен съд. Подаде оставка, защото не бе съгласен с председателя на съда Лозан Панов.

Изборът на нови членове на Конституционния съд трябва да приключи до края на годината. Освен квотата на Народното събрание (при нея се освобождава едно съдийско място), се очаква една номинация от квотата на президента Румен Радев, и две – от квотата на ВКС и ВАС.

„Днес имаме коалиционно споразумение, управленска програма и се движим по стъпки, които могат да гарантират четиригодишния управленски мандат. Ако не изпаднем в тази политическа криза, към която се стремят опозицията и президентът на БСП Румен Радев, нещата биха изглеждали съвсем различно след две години“, коментира още Цветан Цветанов, според когото „президентът на БСП Румен Радев“ е доказал, че не може да бъде обединител на нацията, а може „само да противодейства и да противопоставя институциите една срещу друга“.

Унгария трябва да бъде част от силна и обединена Европа – изолирането на държави може да доведе до тежка политическа криза, подчерта Цветанов, отговаряйки на въпроси за налагането на евросанкции на Будапеща.

„За нас като държава е най-важно да бъдем критични действително там, където има констатиран дефицит, но Унгария да бъде част от силна и обединена Европа, защото няма как ние да говорим за интегритет и за обща политика на ЕС, ако започнем да изолираме някоя от държавите, което би могло да създаде тежка политическа криза в Европа“, каза още той.

„Всичко това, което се случи с мигрантската вълна и с бежанския поток, който беше засилен през последните години – създадоха впечатления и усещане в хората, че всъщност Европа не може да реши проблема, когато е единна и започнаха да се появяват и националистически партии, които започнаха да фокусират вниманието си в националните си проблеми, но всъщност се дезинтегрираха от това, което всъщност е силата на Европа“, изтъкна Цветанов.

„В момента системата на МВР се стабилизира и резултатите от реализираните в последната година и половина политики трябва да се надграждат, а новият вътрешен министър Младен Маринов „просто трябва да продължи започнатото“, подчерта Цветанов. От 2017 година, от третия кабинет „Борисов“ са назначени 1700 нови полицейски служители, каза Цветан Цветанов. Резултатът според него е, че се дава възможност „да бъдат сформирани 630 мобилни екипа, които да посещават населените места, които действително са отдалечени, но са с малко жители като население, да може действително да се покрива целия периметър и да има полицейско присъствие, което дава по-голяма сигурност и спокойствие на хората“.

В момента регионалното министерство разполага с бюджет около 300-320 милиона лева, а това е крайно недостатъчно, за да може действително да бъде рехабилитирана пътната инфраструктура, отбеляза Цветан Цветанов, анализирайки смяната на трима министри от кабинета, единият от които – на регионалното развитие и благоустройството: „В момента с ТОЛ системата постъпленията ще бъдат милиард, милиард и половина, което означава, че ще имаме един по-справедлив модел, да може действително тези, които амортизират повече пътната инфраструктура, да плащат по-високи такси, да може действително да имаме този солидарен модел, с който да изграждаме и да рехабилитираме пътната инфраструктура.“

„За догодина предвиждаме увеличение на бюджетната сфера, което ще струва на бюджета един милиард и сто милиона лева. Тези пари обаче няма да увеличават дефицита. Те са на база добрите резултати, които имаме в икономиката и икономическият растеж в края на годината ще бъде четири процента“, допълни Цветанов.

Източник: Епицентър.бг