Цветанов: Русия и Китай са заплаха за мира и стабилността. ЕС и САЩ да им се противопоставят

Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и фалшивите новини.

Това заяви вторият човек в ГЕРБ, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Заедно с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова и съпредседателите на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ, дадоха изявления за медиите в Народното събрание.

Най-развитите демократични общества са ЕС и САЩ и точно затова трябва да бъдем подготвени за потенциалните заплахи и предизвикателствата, които има днес по отношение на киберсигурността,подчерта Цветан Цветанов.

Той взе участие в 82 Междупарламентарно заседание „Европейски парламент – Конгрес на САЩ“, представляващо трансатлантически диалог между двата законодателни органа, на което българският парламент е домакин.

Западните Балкани и киберсигурността бяха основни теми, каза Цветан Цветанов пред журналисти, съобщиха от пресцентъра на НС.

Цветан Цветанов, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и съпредседателите на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ, дадоха изявления за медиите в Народното събрание.

За първи път подобен форум се провежда в София.

В панела с участието на представителите на Европейския парламент и на Конгреса на САЩ се обсъждаха политическата ситуация и диалога между ЕС и САЩ, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Той отбеляза, че в първия панел, на който са присъствали само представителите на ЕП и на Конгреса на САЩ, е обсъждана политическата ситуация и диалогът ЕС – САЩ. Цветанов добави, че е впечатлен от приятелските отношения между двете страни. Има искреност, доверие, убеден съм, че това е подходът, с който трябва да дадем посланията за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка, каза той.

Цветанов отбеляза, че България за първи път, като председателстваща Съвета на ЕС, е символичният домакин на подобен формат, на този диалог, който се води между Европейския парламент и Конгреса на САЩ.

По думите на Цветанов сред обсъжданите теми са били и потенциалните заплахи от трети страни. Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи, заяви Цветан Цветанов

Той посочи, че 82-та среща е в София във връзка с българското европредседателство.

Сигурността, киберсигурността, проблематичните отношения с Русия, руската намеса по отношение на социалните медии, по отношение на избори, отбеляза като теми съпредседателят на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер.

Въпреки че може да имаме различни позиции сега по търговията и някои икономически въпроси, както по някои политически, ние си оставаме „братя по оръжие“, посочи Елер за връзките със САЩ. Това по думите му са трайни връзки в контекста на отношенията между ЕС и САЩ, на отношенията на отделните държави със САЩ, както и в контекста на НАТО.

Елер също така изтъкна направеното от българското председателство за поставянето на Западните Балкани високо в дневния ред не само в Европа, но по отношение на трансатлантическите отношения. Той открои и въпроса за европейската перспектива на Западните Балкани и дали се разбира намесата на външни сили в страните от региона.

Съпредседателят на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер благодари от името на ЕП на Българското председателство и на българския парламент, които са домакини на форума. По думите му той е най-дългият формат между двете страни на Атлантика и дава парламентарния ъгъл на трансатлантическите отношения.

Ние сме в София, която е столица на Българското председателство, България сега води Европа във всички отношения, измерения и по всички теми, включително и трансатлантическата, подчерта Кристиан Елер.

Взаимоотношенията между Конгреса на САЩ и приятелите ни в Европа продължават да бъдат солидни и здрави и ще останат такива, изтъкна съпредседателят на трансатлантическия диалог от американска страна Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ. Той добави, че е благодарен за възможността да присъства на форума и да участва в засилването на връзките, като очаква следващата среща, която ще бъде във Вашингтон.

Основният извод, до който достигнахме по темата за Западните Балкани, беше, че ЕС няма как да постигне цялостен напредък, дори с подкрепата на Голяма Европа, без подкрепата и координацията със САЩ, отбеляза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Съпредседателят на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер благодари от името на ЕП на Българското председателство и на българския парламент, които са домакини на този форум.

Източник: Епицентър.бг