Цветанов се похвали, че благодарение на ГЕРБ са свили дълга

МФ е платил външен дълг за близо 2 милиарда лв. След това плащане държавният дълг намалява до под 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г.

Това е написал зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“, цитиран от Дир.бг.

Преди дни от БСП алармираха, че България взима нови дългове, като имаха предвид заема от Европейската банка за инвестиции, в размер на 200 млн. евро. Той е предназначен за съфинансиране на европейски проекти.

Използваме случая да информираме българските граждани и особено колегите от БСП, че благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г. За цитираната по-горе емисия се използваха пари от фискалния резерв, който достигна рекорден размер по две основни причини. От една страна след стрес тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. А в следствие на предприетите мерки за повишаване на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г.

Според Цветанов за първите пет месеца на 2017 г. държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв.

И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява. Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Те бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг – еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ. За първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева“, пише още Цветанов.

В публикацията си той отбелязва, че вследствие на цялостната политика на правителството на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, показват данни, обявени от Евростат.

В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция – 171% от БВП, Италия – 134,6%, и Португалия – 130,5 на сто. България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година.

„Очевидно е, че България е много далече от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев. Затова, другари от БСП, спрете да вкарвате в заблуда хората и да насаждате страхове!“, завършва Цветанов.