Цветанов: Силна аларма трябва да свири в ГЕРБ, защото има отрицателен вот. Борисов да не се сърди, искам да му помогна

„Прогнозата, която дадох две седмици преди стартирането на предизборната кампания, се припокри 100 процента.

ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени.

БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия”.

Това коментира в предаването „Тази неделя” по бТВ Цветан Цветанов, председател на Евроатлантическия център за сигурност и бивш зам.-председател на ГЕРБ. Според него в ГЕРБ има страх да се даде различно мнение пред хората, които взимат решение.

Затова и когато няма диалог, се получавали такива резултати. „Премиерът не трябва да се сърди, когато чува различни мнения. Искам да му помогна в тази посока, защото той е подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава”, каза Цветанов.

Според него Бойко Борисов не трябва да се сърди на „Демократична България” в София заради резултата на втория тур, както и да обижда електората на партията.

“В столицата правим отстъпление с 80 хил. гласа. На втория тур Мая Манолова успя да повиши своя електорален дял с 67 хил. гласа, а Фандъкова – с около 47 хил. гласа. Не можеш да се сърдиш на тези хора. Това е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ, защото това е отрицателен вот”, коментира Цветан Цветанов.

По думите му, ако на балотажа е имало друг кандидат, резултатът е щял да бъде различен, защото много хора не са гласували заради това, че няма за кого.

„Не можем да виним столичани за това, което се случи. Трябва да търсим грешките в себе си. Аз подадох оставка и напуснах парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен. Има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Все още съм редови член на партията и смятам, че в нея трябва да има дебат”, каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

Той изтъкна, че в рамките на предизборната кампания не е давал нито едно интервю и не е действал срещу партията.

„Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет“, каза Цветанов.

Според него са се взимали прибързани решения и са се обслужвали други интереси, но не и на партийните. Той даде пример с Русе, където се е „разбила една организация, която била брилянтна”.

„Тя работеше в страхотен синхрон. Убеден съм, че Пламен Стоилов щеше да бъде избран на първи тур, ако беше номинираният кандидат. В Благоевград пък всички бяха подложени на много манипулативно поведение спрямо тях и дискредитирането им”, подчерта Цветан Цветанов.

Източник: Гласове