Цветанов: Срещата между Радев и Путин бе протоколна, същинската постигна Борисов

Радев се чувства изолиран от европейската и световната политика и затова търси челен сблъсък с министър-председателя.

Срещата между президента Румен Радев и Владимир Путин беше протоколна.

Същината постигна Бойко Борисов, който отиде в Москва с четирима министри.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на БТВ.

Той поздрави премиера „за това, защото всяко едно такова посещение във външнополитически план, трябва да е отбележи“.

„По-значима беше срещата на премиера. Радев не е допринесъл за организирането на тази среща. Тя се случи със знанието и подкрепата на ЕС“, каза още Цветанов.

Според него държавният глава изобщо не е допринесъл за организирането на разговорите между Путин и Борисов, защото те са организирани много преди това.

„Премиерът направи много през последните три години, за да се изгради газов хъб, който ще даде по-голяма конкурентност на европейския пазар. Когато не бяха спазени правилата по времето на Пламен Орешарски, ЕК беше много ясна в санкциите, които ни наложи по третия енергиен стълб. Ако не беше дошъл той на власт може би днес нямаше да има „Турски поток“. Съвсем реалистично е газовият хъб „Балкан“ да бъде захранен и от Русия и от други доставчици на газ“.

Цветанов заподозря, че Радев се чувства изолиран от европейската и световната политика и затова търси челен сблъсък с министър-председателя.

“ГЕРБ винаги реагира след изказвания на Румен Радев, така че търсете причината в президентството”, обясни Цветанов.

„Конституцията много ясно е разписала правомощията на всяка институция. Това е така, за да има демократично общество. Не трябва да се надскачаме, защото това не начин за решаване на проблемите. Ние работим за прозрачността.

“Както премиерът намира време да ходи в парламента, така и държавният глава е в правото си да покани Борисов на среща, или да дойде в Народното събрание да пием по едно кафе. А той нажежава обстановката”, отбеляза зам.-шефът на ГЕРБ.

Той напомни, че сега е времето, в което страната ни е председателстваща на Съвета на ЕС, а премиерът Борисов се е изтъкнал като ментор на Западните Балкани. „Президентът Радев има стоите качества. Ние сме с протегната ръка към всеки, който иска да работи за благото на страната и на гражданите. Трябва да протегнем ръка и да вървим заедно. Цветанов даде за пример сътрудничеството с президента на ПЕС“.

„За да има уговорени мачове, трябва да има участници. Питам защо БСП не се регистрираха кандидати за частичните избори? Те не оправдават очакванията на техните избиратели“. Думите му са по повод обвиненията на БСП за манипулация на изборите в село Галиче.

„От ГЕРБ искаме да избираме кандидати, които имат качества, които работят и са харесвани от хората“, подчерта той.

По повод обвиненията, че кандидатът на ГЕРБ е близък до скандалния бивш кмет Ценко Чоков, Цветанов отговори така: „Майката на кандидата на БСП за изборите в Галиче, също е в ловната дружинка на Ценко Чоков, освен нашия кандидат. Политическото противопоставяне на БСП е техен стил, когато губят избори“.

„Днес ще отпуснем 17 000 лева за нова детска площадка в село Галиче“, съобщи Цветанов.

Той коментира и акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето за борба със шума. „Държавата се старае да подобри туристическата ситуация в страната“, каза Цветанов, визирайки ситуацията в „Слънчев бряг“. „Инвестициите, които се правят от собствениците на заведения са големи. Проблемът със шума е комплексен. Вицепремиерът е приел като лична кауза борбата със шума“.

Източник: Епицентър.бг