Цветанов: Стилът на президента е да се налага вето и да се търси конфронтация

Стилът на президента е да се налага вето, за да може да има дебат и да се търси поредната конфронтация или заблуждение.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ветото на държавния глава върху промените в НК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той подчерта, че всичко, което е направено в НК, е съгласно директива на ЕС. „Това е станало след извършените терористични актове в Париж“, каза още Цветанов. Той обясни, че ако едно лице извърши тежко престъпление, което е с предпоставка да може да се заличат доказателства, да може да се предупреди съучастниците на това тежко престъпление или терористичен акт, в този кръг и в този вид престъпления, прокурорът е този, който може да поиска да не се уведомяват тези близки хора и този кръг. „Това разбира се, подлежи на съдебна санкция“, каза още Цветанов.

По думите му с този либерален подход, който е предприет от парламента, лицето си получава адвокатската защита и никъде не е говорено за ограничаването й. „Нямаме никакви притеснения, ще се запознаем обстойно с мотивите на президента“, каза Цветанов.

В състояние сме да информираме президента по мотивите на промените в Наказателния кодекс, министърът на правосъдието може да предприеме действия, коментира още той. По думите му ветото най-вероятно ще бъде разгледано след Нова година.

Мярката, на която президентът налага вето, ще заработи само по престъпления за организирана престъпност и тероризъм – всяка друга теза може да бъде поднесена манипулативно, каза още Цветанов.

„Не съм запознат с мотивите на президента, но мога да кажа няколко думи относно текстовете, които бяха приети в българския парламент. Тази директива на ЕС е задължителна за всички държави членки. Това стана след терористичните актове в Париж, когато имаше необходимост от задържане на лица и да се ограничи възможността за уведомяване на техни близки“, каза Цветанов.

„България беше в наказателна процедура и беше в предпоставката да започне. Това, което ние направихме, е да се запознаем с директивата и да предприемем съответните законодателни промени. Това задържане по никакъв не ограничава възможността за адвокат, който от самото начало, през целия процес, ако има такъв, той получава съответната адвокатска защита. Тук говорим само за обкръжението и близките на задържаното лице. Тук не е за да се ограничи неговата защита, а за да не се осуети разследването по тежки престъпления или по терористични актове“, каза Цветанов. По думите му тази мярка ще заработи, само по престъпления, свързани с организирана престъпност и тероризъм.

Източник: Епицентър.бг