Цветанов: Странно е президентът да се среща с Путин навръх европредседателството

Странно е в момент, в който България е фокусът на всички европейски политици, на важните решения, които ще се вземат както за България,

така също за региона, точно по време на българското председателство, когато е срещата на върха тук, да излиза такава новина.

Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред БНТ новината за предстоящата на 22 май среща на президента Румен Радев с руския държавен глава Владимир Путин.

Цветанов отново се опита да внуши, че на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента, на който бяха обсъдени рисковете пред националната сигурност, Румен Радев е заел “антиевропейска” позиция, въпреки че публикуваните документи от заседанието отдавна сложиха точка на тази интрига.

От обясненията на Цветанов стана ясно, че не поддържа диалог с президента извън заседанията на КСНС, където двамата разговаряли чисто служебно.

“Аз не смятам, че това трябва да се възприема като противопоставяне на институциите или съответните парламентарни групи, които има в българския парламент, с президентската институция. Ние сме заявили категорично: в евроатлантически план България не трябва да прави отстъпление назад. Политическа партия ГЕРБ няма да направи отклоняване от този път и, разбира се, смятам, че всичко, което постигнаха политиците преди нас, за да имаме днес председателство, да бъдем част от силна и обединена Европа, да се възползваме от европейската солидарност, да подобряваме средата за живеене, да имаме съответните европейски субсидии за животновъди, да имаме конкурентоспособност, която икономистите да могат да отчитат като икономически растеж, всичко това е заслуга на всички политици“, каза Цветанов.

Източник: ГЛАСОВЕ