Цветанов: В политиката винаги трябва да гледаш страната да е над всичко

„Какъв програмен кабинет?!

И сега по много от законите формираме мнозинство с опозицията”.

Това заяви за предаването на Нова телевизия „Плюс-Минус“. лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за призива на Ахмед Доган да бъде съставено програмно правителство в рамките на този парламент.

„Имаме коалиционно споразумение, имаме управленска програма. Много пъти, когато има законодателство, което трябва да бъде прието, в парламента има плаващи мнозинства, които дават възможност за определена свобода и на нас, и на Обединените патриоти. Но по много от законите формираме мнозинство с опозицията”, подчерта в предаването Цветанов.

Той не се съгласи с позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че страната има нужда от програмен кабинет.

Но подчерта, че за „пореден път Ахмед Доган залага повече на стабилността в държавата, а не на тесните политически интереси“.

Държавата днес не се нуждае от предсрочни избори. Не сме мислили в посока програмно правителство, заяви още Цветан Цветанов.

Той не смята, че коалицията може да се “самовзриви”, както предупреждава Доган.

По думите на Цветанов във всяка една коалиция има напрежение. Според него обаче, има теми, по които могат да се обединят всички политически сили.

Той изрази съмнение, че днес Румен Радев е способен да направи надпартиен служебен кабинет, в който да не търси някакъв реваншизъм. Много са политиките, които успяхме да реализираме.

Успешното председателство през 2018 г. е категоричен успех, каза Цветан Цветанов.

„БСП направиха вот на недоверие преди, след и по време на председателството. Това беше саботиране на България“, каза Цветанов.

„В политиката в началото, когато влязох, надали щях да работя по този начин, но когато си натрупал опит, разбираш, че политиката е свързана с много компромиси. Винаги трябва да гледаш страната да е над всичко“, отговори Цветанов на въпроса дали и кога от ГЕРБ са се чувствали с извити ръце от Обединени патриоти.

„По-сложно е да се работи в коалиционен формат. Обединени патриоти това което мислят, това говорят, докато Реформаторският блок, едно мислеха, друго правеха“, сравни Цветанов коалиционните партньори на ГЕРБ в кабинетите „Борисов 2“ и „Борисов 3“.

Не видях визията на БСП за Европа, каза още Цветан Цветанов.

„БСП се опитва по всякакъв начин да заиграва със страховете на хората“, каза по адрес на соцалистите Цветанов.

Запитан какво не са успели през годината, Цветанов каза, че комуникационната стратегия на правителството и на парламента не са успешни. Не са успели да представят добре безспорните си успехи.

Той пожела здраве, консенсус и повече човечност за следващата 2019 година.

Източник: Епицентър.бг