Цветанов: В страната ни има политическа стабилност, приходи в бюджета, ниска безработица, инвестиционен интерес …

В страната ни има политическата стабилност и това го доказват приходите в бюджета, ниската безработица, инвестиционният интерес към страната.

Регионът ни е доста динамичен, но страната ни изглежда като остров на стабилност, има доверие към правителството и към Борисов.

Това каза в студиото на „Панорама“ на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той посочи, че един от приоритети в програмата на правителството е промяна в образователната система в посока да даде шанс на всяко дете да не пропусне своя шанс да получи образовани, като подчерта, че това е свързано с конкретна политика на всички обвързани с този проблем институции.

206 000 деца ги няма в информационната система на образованието. Целта е държавата да даде възможност на всяко дете, независимо от средата в която живеят, те да бъде извадено от там и да получи образование. Цел на правителството е да инвестира в българското училище. Държавна политика е да развие образователната инфраструктура и по-добрата среда за образование, посочи политикът от ГЕРБ.

Като бивш вътрешен министър Цветанов коментира и горещата тема с отвличането на Адриан Златков. На въпрос на водещия дали не се завръща групата за отвличания „Наглите“, зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че има самочувствието да бъда горд с екипа, с който е работил през периода 2009 – 2013. Разкрити бяха и групата на „Килърите“, и на „Наглите“, част от които вече са вкарани в затвора. През 2012 е реализирана и операцията „Кокаинови крале“, а тази групата вече получи осъдителни присъди в Италия, посочи Цветанов.

„Нормално е министър-председателят да е загрижен за съдбата на отвлечено дете. Нормално е да се е чул с бащата и да го е поканил да говорят. Това не значи, че институциите не работят.“

Това каза Цветанов, запитан нормално ли е щабът за отвлечения, вече освободен Адриан, да се събира в дома на министър-председателя.

Що се отнася до това какъв трябва да бъде органът за борба с корупцията, според Цветанов трябва да бъде на този вариант, който предлага правителството и който е с по-голяма обществена подкрепа. Проектът, който предлага ГЕРБ гарантира прозрачна процедура за избора на шеф на този орган. Гаранция, че ще бъде работещ орган е, когато той се избира от парламента, а не от президента.

На въпрос кой ще ръководи съдебната власт след месец, защото се забавя избора на парламентарната квота на НС, Цветанов беше категоричен, че тя ще стане известна до края на месец септември.

През септември ще бъдат избрани кандидатите за Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрания. Няма договорки по този въпрос, има парламентарна квота от 11 членове, които трябва да бъдат избрани, имаше доста избори и държавата се дестабилизира в този период, затова и забавянето не е много, септември ще бъде избран ВСС и квотата. Съдебната реформа е един от акцентите, които трябва да продължим, коментира Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и референдума за промяна на изборните правила.

Останахме сами и не успяхме да наложим това, което искаха 2,5 милиона избиратели за промяната на избирателната система, но ние ще работим в тази насока, коментира темата за референдума на Слави Трифонов.

Източник: Епицентър.бг