Цветанов: Вдигаме минималната заплата на 510 лв., а средната ще става 1500 лв.

Няма да бъдем национално отговорни политици, ако говорим за оставки по време на председателството. Защото нека да повторя, че в първото полугодие на 2017 година имаме 3,6 растеж.

Това заяви Цветан Цветанов пред в-к „Труд“.

Ако имаме необходимия излишък, който да допринесе за съфинансирането по всички европейски проекти, това означава, че ние няма да увеличаваме дефицита. Страната нище бъде стабилна, което веднага ще даде добри сигнали към всички потенциални сериозни комуникации с нашите съседи за изграждане на транспортни коридори, които очертават една перспектива за 5, 10 и дори 15 години напред.

И може би за първи път от много време насам се забелязва политическо говорене за нещо по-дългосрочно. За да се развиваме е важно да имаме визия за това, какво ще се случи след 15 и повече години. Намирайки се на изключително важно геостратегическо място и при видимите усилия на премиера за активна външна политика на Балканите, България печели изключителна подкрепа.

И ние трябва да използваме разумно целия този ресурс и да се възползваме оптимално от това, че и Германия, и Франция, и целият ЕС определят България като надежден и стабилен партньор и гарант за външната сигурност на ЕС. Опозицията е в правото си да търси своята легитимност дори и чрез искане на оставки, нормално е тя да се стреми към властта и да предлага алтернатива за едно бъдещо управление. Друг е въпросът обаче, че нашата опозиция всъщност не предлага алтернатива. Тя казва само „ние искаме да ги махнем, да ги свалим от власт, защото не са ни симпатични“. Но при подобно самоцелно говорене не се държи сметка за реалностите.

А ние сме длъжни да държим сметка затова, че минималната работна заплата от догодина става 510 лева, а средната работна заплата ще е 1500 до края на мандата.

Това са поредните поети ангажименти за увеличаването на доходите на хората. Знаете, че при пенсиите също бяха направени 2 стъпки към промени. В сферата на образованието правим огромна инвестиция, която ще даде резултати след 5-10 години и в образователната система ще влязат млади, ерудирани кадри, които ще бъдат мотивирани и заради увеличените възнаграждения и заради подкрепата, която държавата демонстрира към тях. По същия начин подхождаме към другите секторни политики – здравеопазване, сигурност, социална политика, туризъм, административно обслужване и т.н. Всичко това става, когато има работеща икономика, политическа стабилност и политическа воля нещата да се случват. И извинявайте, но когато имаме тези обнадеждаващи показатели за икономическо развитие на страната от началото на годината, когато имаме кредитни агенции, които дават изключително висока оценка за страната ни и препоръки да се инвестира в България, ние да казваме, че не сме доволни от правителството и искаме да го махнем – това не звучи особено адекватно.

Източник: trud.bg