Цветанов: Винаги сме казвали, че волята на хората е най-важна за нас

„Всичко, което е заложено в управленската програма ще се случи в мандата на управлението“, заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ и  председател на праламентарната група Цветан Цветанов.

Той опроверга твърдението, че административната реформа е решение, възникнало импровизирано и подчерта, че премахването на административната тежест фигурира в предизборната програма на ГЕРБ.

„Ако имахме мисленето и философията на оцеляването нямаше да отидем на предсрочни избори. Винаги сме казвали, че волята на хората е най-важна за нас. Отидохме на избори, представихме приоритетите си пред избирателите. Един от основните приоритети за нас е и антикорупционното законодателство“, обясни Цветанов.

Той припомни, че това законодателство е било готово в края на предишния парламент.

„Аз съм убеден, че е по-добре да се забавим, но да имаме най-широка обществена подкрепа“, коментира Цветанов.

„В момента има внесени 9 законопроекта от БСП, 9 от ГЕРБ и три от МС. Всяка секторна комисия определя дневния ред и разглеждането им. Но трябва да има и експертиза по тези законопроекти. Точно затова ние се придълржаме към приетата парламентарна практика. например, жестомимичният превод беше отхвърлен на база заключения на комисията и експертите. Но се правят внушения без да аргументи. Аз мога да припомня един друг парламент, когато се бързаше със законодателрството в сектор сигурност и се взеха решения, които изсараха хората на улицата в продължение на една година“, припомни Цветанов.

Той се аргументира със закона за движение по пътищата, където се е провел смислен дебат и консенсус по важни за обществото теми.

„И ние можем да кажем, че имаме отхвърлен законопроект – този за мажоритарното гласуване“, каза Цветанов и припомни, че по време на кампанията за референдума не е имало дебат и разяснение.

„Мога да кажа, че когато номинирахме кандидатите за ВСС дебатите и изслушванията се предаваха онлай, Бяхме достатъчно прозрачни“, заяви той.

„В момента има едно противопоставяне сред тримата големи в съдебната система и това е вредно, а отговорност носят всички. Смятам, че политиците трябва да бъдат по-внимателни, когато става дума за съдебната система“, призова той и заяви, че в момена се провежда най-прозрачния избор на нови членове.

„Смятам, че има институции, които направиха съответните проверки и се поизнесоха. Не мисля, че е редно като председател на парламентарната комисия да се произнасям по казуса с колата на Лозан Панов. Но смятам, че има по-важни неща, на които трябва да обръщаме внимание“, коментира Цветанов.

„За мен е много важно, че в приоритетите на сегашното трио, което председателства ЕС влязоха Западните Балкани, като фактор и за сигурността в региона“, каза Цветанов и изтъкна ролята на диптломатическата совалка на премиера Бойко Борисов.

Цветанов е убеден, че Мария Габриел се е представила убедително на изслушването за еврокомисар и припомни, че тя и преди е била ангажирана с тежки ангажименти в ЕП.

Той благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, както и на евродепутатие Ангел Джамбазки и Филиз Хюсменова, които са защитили кандидатурата на Мария Габриел.

„Бях на срещата на премиера Борисов с Доналд Тук, когато той му каза: Искам ти да бъдеш част от европейската политика спрямо Македония“, разказа Цветанов и определи срещата между Борисов и Заев като продуктивна.

Източник: Епицентър.бг