Цветанов: За разлика от БСП, ГЕРБ и Борисов са смели и ще продължим със същия устрем да управляваме страната

Да наричате премиера страхливец, е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в реплика към Корнелия Нинова, предаде Агенция „Фокус“.

Тя поиска премирът да дойде лично и да представи новия министър на здравеопазването и нарече Борисов „страхливец“, заради отказа му да се яви пред депутатите.

„Смятам, че това, което беше казано от Данаил Кирилов, е юридическата страна. Вие винаги, когато излизате от тази трибуна можете да представите нещата толкова популистки и толкова неаргументирано, че винаги може да внесете определено внушение във вашата парламентарна група. Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани и нарича 80% от тях дебили, това е страх. Когато вие толерирате, ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани от комунизма, това е страх. Вие не можете да вземете никакво ясно, аргументирано политическо решение, за да се разграничите от тези неща, които са неестествени и не трябва да ги има в българския политически живот“, коментира Цветанов.

По думите му проф. Иво Христов е станал антиевропеец.
„Това, което доц. Иво Христов направи го превърна в антиевропеец. Той съветваше Лучников за приватизацията. Сега мина на другата крайност и иска да излиза от ЕС. Това е страх. Това е липса на политическа дисциплина. За разлика от БСП, ГЕРБ и Борисов са смели и ще продължим със същия устрем да управляваме страната“, отсече вторият в ГЕРБ.

„Вие, самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС. Имаше народни представители, които излизаха от тази парламентарна трибуна само преди две седмици и те казваха, че трябва да има референдум за НАТО и ЕС. Ето това е страх, ето това е липса на политическа позиция, за да се разграничите от тези си народни представители, които ронят престижа на страната и ни отдалечеват от европейските ценности. ПП ГЕРБ и министър-председателят на България са хората, които са смели“, заяви Цветанов.

„Хайде да не си мерим смелостта – обяснете на Борисов, че освен политическата си сила, унижава парламента и съсипва правовата държава“, отговори на свой ред Нинова на Цветанов.

„Типичен е за вас този тон, но това е супер елементарна манипулация. Не го правете, защото е още един елемент в принизяването на авторитета на парламента. Ако трябва да ви отговоря по този начин, ще ви кажа: с каква смелост взехте решението за Делян Добрев? Или с каква смелост взехте решение за Антон Тодоров. Дайте да не си мерим смелостта тук в тази зала“, каза Нинова. Тя призова да се настоява пред изпълнителната власт да уважава законодателната, защото това са принципите на Конституцията – разделението на властите и парламентарната република. „Сигурно формално, ако започнем да четем Конституцията ще видим, че писменото предложението на министър-председателя е направено формално. Аз питам с кой законодателен акт министър-председателят е упълномощил Томислав Дончев да му изпълни неговите задължения по Конституция. Дайте да не се формализираме върху това. Факт е, вдигнете малко равнището, можем да спорим по текстовете на Конституцията до утре. Нищо няма да допринесем за демокрацията и правовата държава. Щом вие сте готови да се самоунижавате като приемате това отношение на министър-председателя към парламента – правете го. Лошото е, че освен върху вас, това унижение пада върху институцията. Ние не сме готови на това унижение и собствено, и на институцията. Хвалете го, оправдавайте го“, заяви Нинова.

По думите й не може да се отрече факта, че премиерът не идва на парламентарен контрол и това е системно отношение към институцията Парламент.

„Прогледнете, ако не искате публично, съберете се и говорете с този човек. Обяснете му, че освен, че унижава политическата си сила, унижава институцията Парламент, съсипва правовата държава и Конституцията“, заяви Нинова.

„Не мога да разбера основанията, на които се позовавате в този дебат, изисквайки личното присъствие на министър-председателя в НС, цитирайки конституционни текстове и текстове от правилника.“ Така депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов репликира по-рано изказването на Корнелия Нинова, в което тя заяви, че премиерът Бойко Борисов нарушава Конституцията, като не се явява в НС за назначаването на нов здравен министър.

„Според чл.84 т.6 НС избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение МС. Оттам нататък извършва промени“, обясни той и показа предложението на премиера.
„Това предложение беше представено от зам.-министър-председателя Томислав Дончев. Четем и правилника – чл.65 членовете на МС имат право да присъстват на заседанията на НС, могат да вземат думата, когато поискат“, уточни Данаил Кирилов.

„Това не е задължение, не бъркайте парламентарния контрол, който е съвсем друг институт и в този случай няма нищо общо“, допълни той. „Предложението е валидно, оформено надлежно и би следвало да се разглежда добросъвестно, без да се ескалира напрежение или да се спекулира с действителните факти“, заяви Данаил Кирилов.

Източник: Епицентър.бг