Цветлин Йовчев: Полът – социална роля?! Това безумие трябва да спре!

Полът няма социална роля.

Това каза за Агенция „Фокус“ Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, цитиран от Епицентър.

Той го каза във връзка с предложението на правителството Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, която дава дефиниция на понятието „пол“ като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.

Йовчев отбеляза, че според базовите ценности на демокрацията, които са в основата и на българската конституция, ние сме равни по права, задължения и отговорности в обществото, независимо от расата, пола, религията, физиологичните си особености или политическите си убеждения. „В основата на демокрацията е социалното равенство, правото да бъдем третирани еднакво с останалите. Това означава, че социалните роли, които получаваме в обществото трябва да бъдат резултат само и единствено от нашите способности и усилия. Никой няма право да ни ограничи да заемем определена социална роля на основата на дискриминация“, заяви той.

Според Йовчев определянето на пола като социална роля е безумна идея, която ще доведе до сериозни обществени колизии.

„Това е и сериозно посегателство срещу хората и съществуващите обществени норми което няма да остане без последици“, коментира той. По думите му, ако приемем този текст на Истанбулската конвенция, ще започне натиск върху институциите да приемат, че всеки има право да се самоопредели като мъж или жена и ако сме приели, че полът е социална роля, а не биологична особеност, то няма да има аргументи против това.

„Опитите всичко това да се представи, като защита на човешките права и възпитаване на толерантност са брутални, нагли и толкова несръчни, че е чак дразнещо. Все пак правата на личността свършват там, където започват правата на другите“, коментира той.

Източник: Епицентър.бг