Турция не е със Запада и няма да се присъедини към санкциите срещу Русия

Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът въведе срещу Русия заради украинската криза.

Това заяви днес в ефира на телевизия „Хабертюрк“ Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

„Водим балансирана политика по отношение на Русия. (…) Няма да въвеждаме санкции и няма да се присъединяваме към тях. Длъжни сме да се ръководим от собствените си интереси. Ако всички разрушат мостовете, кой ще говори с Русия тогава? Икономическите ни отношения с Русия са от такова естество, че въвеждането на санкции би донесло повече вреди на икономиката на Турция, отколкото на тази на Русия. Ние заехме ясна позиция (по въпроса със санкциите). Тя бе приета от западните страни“, изтъкна Калън.

Въпреки това от време на време се оказва натиск върху Турция по въпроса с въвеждането на санкции срещу Русия, каза още президентският говорител. „Не става обаче дума за систематичен натиск. Този въпрос е поставян на дневен ред от време на време, а ние излагаме доводите си защо не се присъединяваме към санкциите“, подчерта Ибрахим Калън.

В отговор на въпрос за отношението на турските власти към руските олигарси, говорителят на Ердоган заяви, че към тях Анкара се придържа към същата линия, както и по отношение на Русия като цяло.

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия „Хабертюрк“ във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора.Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.

Източник: Факти