Турски кмет призова: Да направим турския език официален в България

снимка: БГНЕС

Кметът на община във вилает Маниса Йомер Фарук Челик призова изселниците масово да гласуват на 26 март, за да станат турците в България по-мощни, турският език да стане официален и братската общност да заживее спокойно, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По неговите думи предстоящите избори на 26-ти март са изключително важни както за турците в България, така и за изселниците в Турция. Той призова турците да изпълнят дълга си и им обеща подкрепа в деня на вота, като им осигури безплатен транспорт до урните на вилаета.

„Целта ни е да достигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще можем да ползваме спокойно турския език и да изповядваме религията си“, подчерта изселническият лидер, цитиран от БГНЕС.

Той похвали Лютви Местан и неговата партия за блестящите връзки с Република Турция и за неговата работа по правата на турците и мюсюлманите в България.

Той призова всички изселници в Турция, както и всички турци в България, братя по националност и религия, да упражнят правото си на глас. А като резултат от изборите – турците да станат много по-силни и турският език да бъде обявен за официален.