Турският посланик иска задължителен турски език у нас

Турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите, предаде Канал 3.

„Разчитаме на българските власти за по-интензивно изучаване на турски език, готови сме да помогнем в тази насока“, заяви турският посланик Улусой на откриването на иновационния център на фирма „Теклас“ в Кърджали.

„На посланика първо не му е работа на такъв празник да говори за това“, реагира Борисов. „За този иновационен център, виждате роботи как симулират натоварването върху автомобилите, и на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че в НС сме се произнесли – всеки може да учи какъвто иска език. Не е мястото тук в Кърджали да се казва това“, подчерта Бойко Борисов.

На въпрос дали ще потърси отговорност на посланика, той отвърна: „Ще го питам, каква друга отговорност да му търся“.

Премиерът изтъкна, че проблемът у нас е с липсата на работна ръка, така че езиковата подготовка наистина е важна.

„Искат писмено владеене, същият проблем поставиха и китайците. Турците искат тези, които работят, да знаят и турски. За радост младите българи изучават интензивно езици, но и тези в по-напреднала възраст също трябва да се преустрояват. Виждате – работа има колкото искате, но трябва квалификация“, каза Борисов.

„Няма да ни развалят празника“, добави той, като отново припомни: „Тук беше гола пустош, магарета пасяха тук. Във Враца заводът ще е на 75 000 кв. м площ, големи заводи, за 1000 работници.

Икономическата, финансова стабилност дават резултати. Преди 15 г. инвестициите бяха в бизнес и дейности, от които парите изтичаха от България. Сега в България се създава висококачествен продукт, стига до САЩ, до „Тесла“, BMW, Мерцедес, Ауди – всичко се прави тук, затова и интересът към нас е толкова голям.

Вчера и при откриването на процедурата по концесията на Летище София, над 2 милиарда лева първоначални цени дават най-големите оператори, най-големите летища в Европа. Процедурата се води от Световната банка – откриво, явно, прозрачно.

Кога е имало такива инвестиции и то в реална икономика? Защото 100% от произведеното се изнася, затова брутният вътрешен продукт минава вече 120 милиарда лева, а беше 54. Оставям вие да коментирате, като гледате какво се случва.

Това, което каза посланикът, го разбрах по един начин, разбирам, че хейтърите са го разбрали по друг. Във всички случаи ще му потърся отговорност още сега, ако това е имал предвид.“

Ето и изказването на посланик Хасан Улусой, цитирано от Агенция „Фокус“:

Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока.

Благодарим на премиера Бойко Борисов и неговото правителство за развиването на икономическите отношения, които са от обща полза за двете стани. В приятелска и съюзническа България има над 300 български фирми с турски капитал. Днес Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара. Вярвам,че тези цифри могат да се увеличат много повече.

Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.
Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата, за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство.

Като посланик искам да предам едно общо желание на нашите инвеститори и бизнесмени, които искат да създадат заетост както за българските граждани, които знаят турски, така и за български които не знаят турски. Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока.

Източник: Епицентър.БГ