Турция сваля доверието си от САЩ

Търският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция сваля доверието си от САЩ.

Той изтъкна, като причина отказа от страна на САЩ да предаде проповедника Фетхуллах Гюлен на турската страна. Чавушоглу каза, че са направени няколко искания към Вашингтон за екстрадирането на проповедника, но те са били отхвърлени.

„Турция не приема участието на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в операцията в Менбич, но Америка го подкрепя с логистика и смята за важно присъединяването му, на което ние се противопоставихме“, каза турският външен министър, цитиран от Фрог нюз.

Мевлют Чавушоглу припомни, че Барак Обама е дал думата си, че кюрдите ще се изтеглят на изток от Ефрат, но това не е станало. Джон Кери и Джо Байдън са уверявали многократно, че изтеглянето ще започне, но това са останали само празни думи, коментира той.

„Турция предупреди, че ако кюрдите не освободят района от присъствието си, ще удари базите им и ще блокира нападенията им по турските военни части. Тогава Америка поиска срок. Но ако те не се оттеглят, ще излезе, че САЩ не спазва договорките. Да не ни упрекват, но ако САЩ не държат на думата си, как оттук нататък да им вярваме? И по кой въпрос да им вярваме – и без друго заради престоя на лидера на терористичната групировка Фетхуллах Гюлен имаме особено голямо напрежение помежду си. За съжаление, в момента доверието на народа ни към Америка е на възможно най-ниското си ниво“, коментира още Чавушоглу.