У нас разчитаме на аурата на премиера-тиква. Лекари и сестри са оставени на самотек

В българските болници няма такива костюми като скафандри.

Сестри и лекари се пазят само с една маска, престилка и едни ръкавици.

Маската не пази тях, а пациента. Заразените пациенти в тежко състояние трябва да се интубират. Всеки може да си представи сестра или лекар като интубира болен на какъв риск е подложен.

И с какво заплащане.

Досега политици ни обясняваха какви са лоши медсестрите и как да насочели претенциите си не към правителството, а към болничните шефове.

Сега се видя, че в страни, които не са и сънували социализъм, именно правителствата предприеха извънредни мерки за подкрепа включително за сметките за ток, парно, замразиха изплащането на жилищни кредити и т. н.

У нашето инфантилно общество няма и идея за това, дневният ред се задава от малоумни сутрешни блокове, където канят уж експерти да се изкажат, а основно правят политика и обясняват как правителството се грижи. И в тази политика отсъстват мерките, каквито предприемат в сериозните страни.

То у нас още няма достатъчно тествани, за да се види пълната картина.

И лекари и сестри са оставени на самотек, тепърва щели да им осигуряват (ще видим колко и къде). Болничните легла с възможност за обдишване с кислород, което е спасително за тежките случаи, били 740 в цяла България. Но те са за всички болни, не само за заразени с вируса. Как ще е след месец, когато на ден в болница влизат по 10-ина в тежко състояние? Какви героизми очакваме от лекари и сестри?

На снимката от Китай (същото е вече и в Италия) се вижда екип, който проверява в метрото, на улицата. В Китай ограничиха заразата с мерки, каквито в Европа са невъзможни, задължително прибират и въдворяват в карантина и др.

У нас разчитаме на аурата на премиера-тиква.

Иван Бакалов, Фейсбук

В българските болници няма такива костюми като скафандри. Сестри и лекари се пазят само с една маска, престилка и едни…

Публикувахте от Иван Бакалов, журналист Ivan Bakalov в Четвъртък, 12 март 2020 г.

<