У нас винаги търсят виновен, за да го отнесе. И ще намерят някого

Катастрофа винаги може да се случи, но у нас тя по правило е последвана от безумни репортажи, фейсбук се изпълва с цитати на тъпи въпроси на репортери.

И безумни кампании да се събират помощи с есемеси за пострадалите. Хора се оплакаха, че като пратиш есемес на 1466, получаваш отговор „Благодарим ви, че дарихте 1 лев в подкрепа на бежанците“. „Аз не искам да подкрепям талибани“, възмущават се някои.

Ама то и няма нужда от подкрепа на пострадалите. Има застраховки. А ако няма, фирмата и Железопътна инфраструктура ще платят всичко, включително обезщетенията на жертвите. Така е в цивилизования свят, така ще реши съдът и у нас. Някой съмнява ли се?

У нас винаги търсят виновен, за да го отнесе. И ще намерят някого.

Дори да се окаже, че цигани са откраднали гайките по релсите, Железопътна инфраструктура ще отговаря. Някой да не ме разбере погрешно, нямам нищо против циганите, те просто са оставени на произвола на съдбата. Не можеш да очакваш друго – невежи и без препитание. Крадат части от жп трасетата и ги носят за скрап. Те и бронзовите паметници окрадоха.

Няма реакция, няма грижа от властите да спрат това. То не зависи от циганите, те трябва да усетят, че това не е редно, че е опасно, че има причина-следствие. Че има държава, организация, отговорности.

Държавата се разпадна. При соца циганите имаха някакво препитание и бяха по-интегрирани от сега. Тогава не крадяха от жп линиите и не замеряха влаковете с камъни. И уточнение за умниците – това не е носталгия. Просто констатация, че заедно с комунизма българските умници демонтираха и държавата. Затова сега му викаме Територия.

На Територията, където по правило на всички равнища има ниска култура за безопасност, невежество, а премиерът пожарникар ходи лично да гаси пожари и да командва евакуации, не можеш да очакваш друго. Някои виждат в него държавата, поради липса на такава. За тях той е спасението. А е просто една празна Тиква. И зловреден фанфарон.

Иван Бакалов, Фейсбук