Убиецът на 7-годишното дете е примат, който живее на нагони и инстинкти

„Този човек има психологични проблеми, защото е психопат“.

Това каза в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите й, такива хора не се съобразяват с писаните и неписаните норми, те не са емоционално интелигентни.

„В случая имаме един примат, който живее на нагони и инстинкти. Той не е научен да се образова, не е научен на труд, т.е. той е изпуснат още от самото начало, защото на 21 години вече разполага със стабилен стаж като криминално проявен“, е мнението на психиатъра. Тя със сигурност заяви, че убиецът много добре разбира какво е направил, но той не е способен да съжалява за стореното и именно в това е проблемът.

„Такива хора като него са емоционално много студени, тъй като не са в състояние да изпитват съжаление, съчувствие или състрадание“, каза д-р Гълъбова. Според нея е възможно хора с такъв профил да се променят, но това би отнело доста време.

,,Тези хора могат да се променят, но трябва да го желаят, защото тези промени не настъпват с медикаменти.

Трябва дълга работа с психолози“, каза още д-р Цветеслава Гълъбова и допълни, че не само институциите, а всички, общество и родители, трябва да бъдат отговорни за справянето с проблема на такива хора, защото, по думите й, само човек не може да се справи.

Източник: КРОСС