Убиецът на 7-годишното дете в село Сотиря най-вероятно ще излезе от затвора, когато стане на 48 години

21-годишният убиец на 7-годишното дете в село Сотиря най-вероятно ще излезе от затвора след 27-28 години, освен ако не бъде помилван преди това.

Така извергът ще се озове извън решетките само на 48 години. Прогнозата направи маститият юрист Марин Марковски пред Lupa.bg.

Обвиненията, с които Мартин Трифонов ще влезе в съда, са за убийство на малолетно лице по особено жесток и мъчителен начин и за изнасилване. Максималната присъда, която той може да получи, е доживотен затвор с или без право на замяна. Но според Наказателно-процесуалния кодекс, в случай, че той си признае деянието, тя ще бъде заменена с 30-годишен зандан.

При добро поведение зад решетките, както и при труд вътре, той може да излезе на свобода след само 27 години.

Адв. Марковски обясни и че тъй като ще му бъде назначен служебен защитник, той при всяко положение ще го посъветва да признае вината си и това автоматично снема най-тежката възможна присъда по закон и я заменя с ограничената във времето.

След излежаване на първите 20 години, той има право и да поиска помилване от Комисията към държавния глава, макар и много рядко президентът да разрешава предсрочно излизане от затвора при такива тежки престъпления.

Юристът е категоричен, че за деяния от този род законът трябва да се промени и присъдата да не се заменя. Той е на мнение и че реабилитацията на такива лица, подобни на убиеца от село Сотиря, е невъзможна и далеч не е изключено, когато Трифонов излезе на свобода, той отново да извърши престъпления.

„Това означава, че и най-големият вампир, който може да изпълзи от преизподнята, ще излежи максимум 27-28 години и когато е на 48 години, той ще излезе, а детенцето няма да се върне. А то заслужава повече правосъдие“, убеден е Марковски.

Източник: Petel.bg