Учени на среща с Борисов: Едва след 3 седмици може да очакваме намаляване броя на болните

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Премиерът благодари на представителите на научните среди у нас, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас.

На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

На сутринта на пресконференция на Националния оперативен щаб от БАН обявиха, че ще помогнат на властите със своята експертиза в областта на математическото моделиране в биологията, за да разполагаме с прогнози как ще се развива динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса.

„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни той.

„Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, които прави. Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза“, каза проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, цитиран от „Фокус“.

Проф. Витанов посочи, че според анализите предприетите мерки работят и първите положителни новини, за започване на намаляване на броя на болните, могат да се чакат до три седмици. България е в извънредно положение с цел ограничаване на разпространението на болестта от 13 март и за сега то е със срок до 13 април, тоест малко повече от три седмици.

„Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика“, допълни той.

В щаба смятаме, че това е изключително ценно допълнение на нашата работа, добави ген. Мутафчийски. Той подчерта, че използването на математически модели би им позволило да насочат ресурси там, където са необходими.

„Биха били ценни и по-фундаментални заключения как епидемията се движи във времето и какво можем да очакваме“, допълни той.

Източник: Епицентър.БГ