Украйна дискриминира българското малцинство, а Борисов чака директива от Брюксел

Решението на Украйна да ограничи правото на българското малцинство да учи на майчиния си език и той да се изучава само в детските градини и до 4-ти клас е дискриминация, присъща на диктаторски режими.

Новият закон ще прекрати досегашната практика, позволяваща на бесарабските българи в Украйна да изучават майчиния си език до 11 клас, както и българска литература и история.

По ирония на съдбата новината от Киев дойде в деня, в който бе обявен доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти обявява Русия като основна външнополитическа заплаха за националната сигурност на България. Докладът е приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание, където се очаква истинска война между левицата и десницата, между русофилите и русофобите.

Колкото и различни да са коментарите за двете събития, безспорно е, че за първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва, при това абсолютно неоснователни. За първи път режимът в Киев си позволява такава дискриминационна стъпка към малцинствата и, което е най-странното, все още няма реакция нито на Европейския съюз, нито на Организацията и сигурност за сътрудничество в Европа.

Вярно, премиерът Борисов нареди на свои министри да разговарят с техните украински колеги, но самият той избягва да проведе пряк телефонен разговор с украинския премиер. Защото чака директива от Брюксел, която да му позволи да изиграе поредната си патриотична игра. А дотогава ще мълчи и ще часа санкцията на съпартиеца си в Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер. Той пък чака санкцията на френския президент Макрон и на канцлера, който и да е той след парламентарните избори в Германия. Париж и Берлин пък се ослушват какво ще каже Доналд Тръмп, притиснат от Сената и Конгреса не само да засили санкциите срещу Русия, но и да достави настъпателни оръжия на Украйна.

Казано директно, съдбата както на малцинствата в Украйна, така и на антируския доклад на кабинета „Борисов 3“ зависи изцяло от Белия дом, където Тръмп е подставено лице на американската олигархия. Последното не е мое определение, а мнение на бившия американски президент Джими Картър, който преди дни заяви, че САЩ са превзети от една алчна и опасна за света олигархия.

В тази ситуация най-срамна е позицията на т.нар. русофили в лицето на шефа на „Атака“ Волен Сидеров и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Първият ръководи парламентарната група на Обединени патриоти, партньор на ГЕРБ, вторият е министър на отбраната и е съавтор на скандалния доклад. Сидеров се скри от медиите, докато военният министър обясняваше надълго и нашироко колко неправилно се интерпретира докладът. Каракачанов обаче забрави какво говореше на срещата на НАТО в Брюксел само преди месец. Тогава българският военен министър се съгласи български войници да участват в укрепването на т.нар. „Източен фланг на НАТО“, разбирай „Източния фронт“ на САЩ в Европа.

Фактите сами говорят – дирижираната от САЩ антируска политика на българското правителство не спря антибългарските действия на украинските власти, които не оцениха по достойнство русофобията на София. От което ще страда не само българското малцинство в Украйна, но и целокупният български народ, плащащ скъпо и прескъпо провала на проектите АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“. В резултат на което Турция ще транспортира руски газ за Европа и ще е лидер на ядрената енергетика на Балканите, вместо това да е България.

Каквото повикало, такова се обадило.

Велизар Енчев, Фейсбук