Украйна: Дайте ни 50 изтребителя Ф-16 и ще победим Русия

Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната Олексий Резников, каза, че Украйна се надява да получи от съюзниците си от 40 до 50 американски изтребителя Ф-16.

Той каза пред Politico, че Украйна иска да сформира три или четири ескадрили, за да защитава небето си от руски атаки.

През март окупаторите започнаха да използват управляеми бомби, които достигат цели на големи разстояния. Сега нуждата от модерни самолети стана много по-голяма за Киев.

„Всички разбират, че тази тема е назряла за обсъждане. Никой не е казал, че е невъзможно. В сравнение с преди три месеца, когато все още се борехме за танкове, днес всички говорят за коалиция от бойни изтребители – това е много обещаващ знак. Разбираме че нашата противовъздушна отбрана няма да бъде пълна без изтребители (Ф-16)“, каза Сак.

Според него президентът Володимир Зеленски иска въпросът за бойните самолети да бъде на първо място в дневния ред на срещата на Г-7 в Хирошима и на срещата на върха на НАТО в Литва през юли. По време на неотдавнашни посещения в съюзниците украинският лидер получи „уверения“ от западните лидери, че те ще обсъдят този въпрос в следващите дни. Въпреки че Великобритания, Италия, Франция и Германия не могат да предложат Ф-16, Сак добави, че „те имат важен глас в международната коалиция“ и Украйна би искала те да насърчават съюзници като САЩ и Турция.

Източник: Факти.бг