Украйна към Г-7: Изземете руски активи и ни ги дайте

Киев иска от групата на седемте най-развити икономики да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да ѝ окажат финансова помощ за възстановяването ѝ след войната.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Той обяви, че е отправил искането си по време на срещата на външните министри на Г-7 в Германия. „Говорим за стотици милиарди долари. Русия трябва да плати“, каза Кулеба пред репортери в кулоарите на срещата.

Кулеба също така призова Европейския съюз (ЕС) да приеме планове за по-широкообхватни санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Украинският външен министър се надява Унгария да се откаже от съпротивата срещу забраната за внос на руски петрол.

Това е критично важен момент, когато ще видим дали единството на ЕС ще продължи да съществува или ще бъде нарушено, добави Кулеба.

На срещата си външните министри на Г-7 подкрепиха предоставянето на повече хуманитарна помощ и оръжия на Киев, което Германия нарече „мощен знак за единство“ за задълбочаване на глобалната изолация на Русия.

Кулеба също така подчерта, че има значително подобрение на доставките на оръжия за страната, но още повече са необходими, за да се гарантира, че Киев може да продължи да се противопоставя на Москва, особено чрез системите за залпово ракетно изстрелване.

Същевременно германският финансов министър Кристиан Линднер заяви в интервю пред сп. „Шпигел“, че би подкрепил финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна чрез иззети руски държавни активи, съобщи БТА.

Източник: Bulgaria ON AIR