Украйна обяви гаранции на САЩ в случай на конфликт с Русия

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че е получило гаранции за подкрепа от САЩ от шефа на Пентагона Лойд Остин, в случай на конфликт с Русия.

„Американският министър на отбраната [Лойд Остин по време на телефонен разговор с украинския си колега Андрей Таран] подчерта, че в случай на ескалация на руската агресия САЩ няма да оставят Украйна сама и няма да разрешат изпълнението на агресивните стремежи на Руската федерация към Украйна „, се съобщава на уебсайта на Министерството на отбраната на Украйна.

„Призивът на американския колега е ярка демонстрация на активната позиция на САЩ в подкрепа на суверенитета и стъпките за възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, цитира Таран пресслужбата на украинското военно ведомство.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че ръководителите на отбранителните ведомства „са обсъдили конкретни области за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната“. Разговорът между Таран и Остин, проведен в четвъртък, беше вторият за последния месец и половина, отбеляза пресслужбата.

Вчера на САЩ обвини Русия в „дестабилизиращи“ действия в източната част на Украйна.

По-рано пълномощникът на Русия в Контактната група за урегулиране на обстановката в Източна Украйна Борис Гризлов обвини Украйна, че е изтеглила нови сили на линията на контакт на страните в конфликта в Донбас и се опитва да създаде предлог за военно приключение. След срещата на Контактната група (CG), специалният представител на действащия председател на ОССЕ в Украйна Хайди Грау призова страните в конфликта в Донбас да предотвратят ескалацията.

Превод: ПИ

Източник: Pogled.info