Украйна: В конвенционална война НАТО ще стрие руската армия на прах, в ядрена война просто ще унищожи Русия

Вторият президент на Украйна Леонид Кучма смята, че Трета световна война може да се случи, ако Украйна не се противопостави на агресията на Руската федерация.

Той каза това в интервю за Би Би Си.

Според него най-голямата потенциална опасност е не за Литва или Полша, а за постсъветските републики извън НАТО. „Намеците за Молдова и Северен Казахстан станаха ежедневие, сега в този контекст се споменава и Грузия. В крайна сметка Русия атакува само онези, които са по-слаби от нея“, каза той.

„Предизвикателството пред НАТО, особено след като Русия вече загуби най-боеспособната част от армията си, струва ми се, не е свързано с Москва. В конвенционална война НАТО ще стрие руската армия на прах, в ядрена война просто ще унищожи Русия. Дали Путин ще започне война, в която ще има два варианта – да загубиш или да умреш? Нормалният човек би дал само един отговор“, каза бившият президент на Украйна.

На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. През последните седмици руски високопоставени представители си позволяват открито да заплашват както страни от НАТО, така и държави като Молдова, Грузия и Казахстан. В Украйна се вижда, че руската армия по отношение на конвенционалните сили има изключително скромни възможности. Руските окупатори атакуват предимно цивилни невъоръжени хора, убивайки и деца. А в ядрена война победители няма да има.

Източник: Факти