Унгария подготвя санкции срещу Фейсбук заради цензурата над консервативни мнения

Някои държавни чиновници се оплакаха от опитите на социалните медии да ограничат разпространението на консервативни възгледи на техните платформи.

Полша също сигнализира за възможни действия срещу големи технологични компании.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга обяви, че се обмисля вариант за налагане на санкции срещу социалните медии заради „системни злоупотреби“ със свободата на словото.

Тази седмица предстои министърът да се срещне с унгарския надзорен орган, за да обсъдят възможните санкции за нелоялните търговски практики, както и да свика заседание на комитета за дигитална свобода, съобщи Ройтерс.

В нарастващата вълна от критики някои държавни чиновници се оплакаха от опитите на социалните медии, включително Фейсбук, да ограничат разпространението на консервативни възгледи на техните платформи.

„Shadowban“ означава действията на социалните медии тайно, с политически цели да ограничат видимостта и достъпа до потребителския профил без знанието на неговия собственик“, обясни Варга в публикация във Фейсйбук.

За да намали техния обхват, Фейсбук така ограничава видимостта на християнските, консервативни, десните мнения. „Имам и личен опит в това“, каза Варга, без да прави уточнения.

Варга има близо 120 000 последователи във Фейсбук, а Орбан – над 1 милион, което е над 10% от унгарското население. Премиерът често използва Фейсбук, за да обяви правителствени решения във връзка с COVID-19 или икономическата политика.

Според Варга въпросът със свободния достъп до акаунтите трябва да бъде регулиран на ниво Европейски съюз, но може да са необходими по-бързи действия заради „системните злоупотреби“.

Нейните коментари се появиха дни, след като Полша също сигнализира за възможни действия срещу големи технологични компании.

Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ (PiS), която има консервативна католическа социална програма, твърди, че големите технологични компании упражняват опасно ниво на контрол върху обществения дебат, цензурирайки мнения, несъответстващи на собствения им либерален мироглед.

Източник: Petel.bg