Унизително и позорно е това, което направи България, за да угоди на една страна

„Унизително и позорно е това, което направи България – да промени условията, за да угоди на една държава“.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов относно решението на парламента за старт на преговорите за покупка на нови изтребители от САЩ.

„Защо не охранява България въздушното си пространство, както прави Турция?“, попита той.

„Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва – препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена – по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО”, заяви Симеонов.

Според него се прехвърля топката от правителството към НС да промени тези условия.„С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите“, каза Валери Симеонов.

Симеонов заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение.

„На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство.“

Валери Симеонов даде примери с инвестиции в други държави, закупили бойни самолети – Унгария, Финландия. По думите му в американското предложение се предлагат 10% инвестиции, ако България плати цялата сума. Той не изключи и съдебни процедури по повод закупуването на изтребител.

Лидерът на НФСБ категорично отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО относно подкрепата, дадена от трите партии, за старт на преговорите за F-16. „В парламента се случва често така“, обясни той и напомни, че проблеми има и в малката коалиция, но тя съществува.

Симеонов заяви, че НФСБ може да напусне коалицията, ако има нарушение на коалиционното споразумение. Засега то е само по отношение на кадрите. „Това са въпроси обаче, които аз не желая да обсъждам в телевизионни студия“, добави той.

Относно предстоящите евроизбори, Валери Симеонов заяви, че прекалено внимание се обръща на този въпрос. „Имаме преговори. Вчера пак имахме заседание. „Атака“ не участва. Засега преговорите са между ВМРО и НФСБ“, каза политикът.

Във връзка с решението на ВАС за „Пирин“ Симеонов заяви, че се зачерква развитието на един цял регион. За него виновни са псевдоеколозите. „Не е нормално това. България е единствената страна в ЕС, в която има 30% защитени територии“, добави той и предупреди, че еуфорията на природозащитниците е подранила. „След такива „победи“ България може да я няма“, каза той.

Източник: Епицентър.бг