Управляващите искат двойно увеличение на чуждестранните работници от държави извън ЕС

Да бъде разрешено наемането на повече работници от страни извън Европейския съюз предвиждат законови промени, внесени от депутати от управляващата коалиция.

Това съобщава БНР.

С промените процентът на чуждестранните работници от всички наети в дадена фирма се увеличава от 10 на 20 на сто.

Според вносителите действащото в момента ограничение за заеетост на работници от трети държави и до 10 процента от средно списъчния състав на дадено българско предприятие е морално остаряло и неефективно – заради това ограничението се удвоява от 10 на 20 процента. В същото време при големия глад за кадри с определена квалификация се отчитат спецификите на малките и средните предприятия и за тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35 процента.

Предвижда се отпадане на така наречения “пазарен тест” за издаване на синята карта за специалисти, както и отпада списъка с професии, по които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Така ще се облекчи и достъпът на чужденци с висше образование до българския пазар на труда. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност вече мина на първо четене. Последните предложения за промени в него са внесени малко преди изтичането на крайния срок в петък.

Източник: КРОСС