Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, Борисов се подиграва с народа

Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, Борисов се подиграва с народа, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция заради хаоса с винетките.

Лидерът на БСП бе категорична, че за хаоса трябва да се понесе политическа отговорност.

За нас оставката на министри е абсолютно задължителна – отговорността е политическа, а не на чиновници, бе категорична Нинова.

„Системата е в пълен хаос. Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора. Унищожена е и правовата държава, и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа с изказванията, които прави напоследък. За неговото правителство отново няма отговорност“, каза Нинова.

Тя разкритикува факта, че предложенията за въвеждането на тол системата и електронните винетки не са внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ.

„Не ги виждаме никъде да излязат и да обяснят какво направиха и каква отговорност те ще носят“, подчерта лидерът на левицата.

„За стотици български граждани новата година започна с проблеми, напрежение, тревоги около винетките. Проблемът с винетките показва за нас пет неща неща. Системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа. За неговото правителство отново няма отговорност, а за хората отговорността е 180 милиона лева от джоба им, сега и глоби – ако се налагат“, продължи Нинова.

И разясни защо според нея хаосът с винетките говори за унищожаване на правовата държава.

„Предложенията не бяха направени по определения ред – не бяха внесени от Министерския съвет, а от група депутати от ГЕРБ – Нанков, Иванов и др. В момента не ги виждаме да излязат и да обяснят какво направиха и как ще понесат отговорност за това. Последните поправки в закона бяха внесени на 17 декември. На 31 януари премиерът Борисов включи Северната тангента в системата. На 2 януари я извади. Ето ви доказателство за хаос“, припомни Нинова.

„Няма отговорност за правителството, защото виждаме какви решения са взети днес“, коментира Нинова разпореждането на премиера да бъдат освободени двама служители на АПИ и съветник в министерството на строителството. „Отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност“, коментира тези действия на Борисов тя.

Според нея преминаването от хартиен на електронен носител не би следвало да предизвиква сътресения, каквото не се е случило в редица държави, където то е осъществено, а за пример бяха дадени страни като Германия, Австрия, Унгария и др.

„Никога няма сътресения, г-н премиер, нито в Германия, нито в Австрия, нито в Унгария има сътресения. Има в България, защото и администрацията, и МС са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва“, бяха точните думи на лидера на БСП.

Управляващите се подиграват с народа, бе изводът на Нинова.

„И администрацията, и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва“, добави още Нинова.

БСП настоява Министерски съвет да влезе във функциите си. Електронната система виси сама, без да има каквато и да е връзка. Къде в системата за електронно управление попадат електронните винетки, питат от партията. За социалистите това е „поредният случай, в който имаме провал в иначе елементарна и нескъпоструваща електронна система“.

Източник: Епицентър.бг